Počeo festival "Bez prevoda" 1Foto: Nenad Kovacević

U užičkom Narodnom pozorištu u ponedeljak uveče počeo je 23. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“, a uz moto „Bolje je da gledamo život u pozorištu, nego pozorište u životu“ smotru je otvorila predstava Zvezdara teatra „Korešpodencija“ po tekstu Borislava Pekića, u režiji Gorčina Stojanovića.

Književnica i rediteljka Vida Ognjenović rekla je otvarajući festival da je on „svetkovina teatarske smelosti, slobodnog zamaha igre i vrhunskih dometa“. „Ovde se upravo otvara osmodnevna užička pozorišna republika.

Od večeras će ova sala biti epicentar vulkanskog aplauza, iza ove zavese sve treperi od glumačke treme i žestokog zaleta da se brže obori rampa između scene i gledališta“, rekla je Ognjenović.

Ona je navela da je užički festival bez prevoda jer je „pozorišni čin sam po sebi prevod u kojem se životne činjenice prevode na jezik umetnosti kojeg posvećen gledalac prihvata kao saučesnik u tvorbi teatarske celine i u tom krugu sadejstva pulsira život predstave“. Publika će tokom osam festivalskih dana imati priliku da pogelda sedam predstava – pet iz Srbije i po jednu iz Crne Gore i Hrvatske.

Osim „Korešpodencije“, na repertoaru će biti i postavka Narodnog pozorišta iz Beograda po klasičnom tekstu Branislava Nušića, a u režiji Jagoša Markovića „Ožalšćena porodica“, kao i moderna verzija Šekspira „Ukroćena goropadnica“ u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, u režiji Ivana Plazibata. Autorska predstava je „Zašto je poludeo gospodin R?“ u izvođenju JDP iz Beograda, a po tekstu R.W. Fasbindera i u režiji Boba Jelčića, kao i „Pet života pretužnog Milutina“ Ateljea 212, po tekstu Milene Marković i u režiji Aleksandra Milavić Dejvisa.

Na repertoaru su i predstava bez reči Kokana Mladenovića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora „Kad bi Sombor bio Holivud“ i predstava Budva Grad Teatra „Krvave svadbe“ po tekstu F.G. Lorke, a u režiji Igora VukaTorbice. „Festivalski repertoar je širok, između nečeg što je klasika, nečeg modernog, socijalnog, fantazije bez reči, poetskog teatra i dramskih pisaca. Čitava jedna paleta zanimljivog teatra, interesantnih režisera i dobrih glumaca“, rekao je selektor festivala Bojan Munjin. Festival će u ponedeljak, 12. novembra zatvoriti predstava za nagrađene „Strah i beda Trećeg rajha“ Narodnog pozorišta u Gračanici, po tekstu Bertolda Brehta, a u režiji Slobodana Skerlića, kada će biti i dodeljene festivalske nagrade Ardalioni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari