Počeo Festival srpskog filma fantastike, zombi šetnja u subotu 1Foto: Festival srpskog filma fantastike

Trinaesto izdanje Festivala srpskog filma fantastike svečano je otvoreno sinoć, u 19 časova u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra.

Festival je otvorio specijalni gost američki reditelj Sem Firstenberg, najpoznatiji po filmovima serije ,,Američki nindža’’, saopštili su organizatori.

Firstenberg je na otvaranju istakao da mu je veliko zadovoljstvo da proglasi otvorenom manifestaciju koja afirmiše mlade autore i neguje žanr horora i fantastike.

Reditelj je najavio da će druge večeri festivala održati masterklas, nakon koga će po prvi put na bioskopskom platnu u Srbiji biti prikazan njegovo ostvarenje ,,Ninja III: The Domination’’.

,,Dođite da se družimo i razgovaramo o filmu’’, poručio je Firstenberg.

Miroslav Lakobrija, direktor festivala, rekao je da se ove godine održava šesti po redu ,,Zombie walk’’.

Prema njegovim rečima, više od 300 učesnika maskiranih u zombije, prošetaće u subotu ulicama Beograda a najbolje maske očekuju nagrade u tri kategorije – Miss Zombie, Mister Zombie i Little Miss/Mister Zombie Sunshine.

Selektor domaćeg i regionalnog programa festivala Jovan Ristić rekao je da je ove godine pred selektorima bio težak zadatak, imajući u vidu da je na konkurs pristiglo 78 filmova iz različitih krajeva sveta.

,,Ponosni smo na činjenicu da će tokom četiri festivalska dana publika moći da vidi tri domaća dugometražna filma, rađena u nezavisnoj produkciji. Autori ovih filmova su prethodnih godina nagrađivani na festivalu za svoja kratkometražna ostvarenja, što nam pokazuje da je Festival srpskog filma fantastike među rediteljima prepoznat kao odskočna daska i manifestacija na kojoj mogu prikazati svoj rad’’, kazao je Ristić.

Publika je sinoć mogla da pogleda kratkometražne filmove ,,Mališan’’ Danila Bećkovića, ,,Slice of life’’ hrvatskih reditelja Luke Hrgovića i Dina Juliusa i ,,Het Juk/Breme’’ Holanđanina Nika Van den Brinka.

Pored toga, premijerno je prikazan dugometražni prvenac reditelja Marka Žunića – ,,Čuj mali čoveče’’.

U petak, druge večeri festivala, biće prikazano sedam takmičarskih kratkometražnih filmova iz Srbije i regiona.

Nakon projekcija, specijalni gost FSFF Sem Firstenberg održaće masterklas u 19 časova u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra.

Ulaz na sve projekcije i Firstenbergov masterklas je besplatan.

Festival srpskog filma fantastike traje do nedelje, 20. oktobra, kada se očekuje dodela nagrada ,,Koskar’’ u šest kategorija, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari