Počeo jubilarni Međunarodni studentski filmski kamp "Interakcija" 1Foto: Promo/Interakcija

Jubilarni, 15. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“, koji organizuje Nezavisni filmski centar „Filmart“, počeo je onlajn programom u utorak uveče i trajaće do 29. avgusta.

Kamp, tokom koga studenti filmskih škola iz celog sveta borave tri sedmice u zapadnoj Srbiji i snimaju dokumentarne filmove na zadatu temu, prvi put, zbog pandemije korona virusa, neće imati svoja uobičajena izdanja koja podrazumevaju okupljanje i upoznavanje učesnika u Srbiji, timski rad, razmenu iskustva, ali i sklapanje prijateljstava za ceo život.

Pored produkcije filmova, realizuju se i prateće aktivnosti koje uključuju projekcije filmova, muzičke i sportske aktivnosti, a rad u multinacionalnim filmskim ekipama podstiče multikulturalnost i razmenu iskustva između studenata filmskih akademija iz celog sveta.

Umesto toga, ponuđen je onlajn program „InterDocs & Talks“ sa projekcijama dokumentaraca i razgovorima o filmovima, koji će se emitovati svako veče od 21 čas na Jutjub kanalu „Filmarta“. Kompletan program biće dostupan publici do 30. avgusta.

Ove godine obeležiće se decenija i po kampa „Interakcija“, deset godina Međunarodnog masterklas dokumentarnog filma programa „Interdoc“ i pet godina „IVA.lab-a“, rezidencijalnog programa koji okuplja vizuelne umetnike iz Srbije i filmske profesionalce i studente filmskih škola iz celog sveta.

Biće prikazano 15 filmova snimljenih tokom ranijih izdanja kampa i kratki video-razgovori bivših učesnika o filmskoj industriji u doba krize, mestu dokumentarnog filma u njihovim zemljama, kao i o sopstvenom iskustvu koje nose sa „Interakcije“, „Interdoca“ i sličnih edukativnih programa.

Sinoć su prikazani filmovi „Bleja“( Ivana Murgić, Argentina), „Grad“ (Angel Linares, Venecuela) i „Čvor“( Darko Soković, Srbija). Večeras će publika moći da pogleda ostvarenja „Gonjeni lovac“ (Siham Hinawi, Francuska), „HE – Helijum“ (Giuseppe Schettino, Italija) i „Dolina vladara“ (Efim Graboy, Izrael). Naredne večeri su na programu „Nikoga nije briga“ (Wolfram Huke, Nemačka), „Ringišpil“ (Luka Popadić, Srbija), „Osamdeset dinara“ (Inma de Reyes, Španija), a u petak, 28. avgusta, uslediće projekcije dokumentaraca „Drum“ (Tristan Daws, Velika Britanija), „Igraj!“ (Andrej Kolencik, Slovačka), „Ukras sveta“ (Stefan Krasić, Srbija). Posednje večeri biće prikazani „Žeteoci“ (Gala Negrello, Argentina/Italija),  „Buro“ (Jakub Paczek, Poljska) i „Unutar kruga“ (Atefeh Khaldemoreza, Iran).

U razgovorima o filmu učestvuju uspešni mladi filmski stvaraoci iz celog sveta: reditelji Anhel Linares (Meksiko), Efim Graboj (Izrael), Inma de Rejes (Škotska), Hristo Tomi (Indija), Pablo Radice (Argentina), producenti Čarna Vučinić (Srbija), Matija Drniković (Hrvatska) i Tan Si En (Singapur), montažeri Dorota Ros (Poljska) i Lorenco Mora Salazar (Kostarika), kao i Sebastijan Pena Eskobar – reditelj i producent iz Paragvaja, Kamal el Malah – reditelj, montažer, producent iz Egipta i Ioana Turkan – rediteljka i snimateljka iz Rumunije.

Kampom „Interakcija“, čiji pokrovitelj je Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Čačak, Nezavisni filmski centar „Filmart“ nastoji da afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih i, posebno, da podstakne razvoj i produkciju dokumentarnog filma među studentima filmskih škola.

Osamnaest nagrada

Za četrnaest godina kamp je okupio 249 učesnika iz 59 zemalja. Snimljeno je 50 dokumentarnih filmova, od kojih je 11 osvojilo 18 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari