Počinje 17. Međunarodni festival harfe 1Foto Pixabay / FSHH

Koncertom u zemunskoj Osnovnoj školi „Radivoj Popović“ za vaspitanje i obrazovanje dece sa oštećenjem sluha, razvojnom disfazijom, autizmom, disharmoničnim razvojem, govorno-jezičkim problemima, na kome će, u okviru pratećeg programa, učestvovati studenti FMU Marina Arsenijević, Jovana Bjele i Zagorka Medić, danas će u Beogradu početi 17. Međunarodni festival harfe.

Glavni program festivala, koji pod sloganom „Dvostruko vreme“ (Double Temps) organizuju Udruženje harfista i prijatelja harfe, najavljen je za 15. jun, kad u SKC-u nastupaju italijanska harfistkinja Nikoleta Sanzin i grupa „Clair de Jazz“.

Tokom 17. Međunarodnog festivala harfe, u više beogradskih muzičkih i obrazovnih prostora, od 12. do 26. juna održaće se osam koncerata u glavnom i sedam u pratećem programu, u kojima će učestvovati muzičari iz Srbije i inostranstva. U glavnom programu nastupaju i trenutno najtraženiji na svetu rusko-švajcarski harfista Aleksandar Boldačev (18. jun, Skupština grada Beograda), harfistkinja Mina Marinković i perkusionista Ivan Marjanović (18. jun, Skupština grada Beograda), Bugarke Anđela Mađarova Ivona Nedeva na koncertu posvećenom 100. godišnjici smrti Kloda Debisija (20. jun Muzej nauke i tehnike), hrvatski trio: harfa Tajana Vukelić Peić, klavir Iva Ljubičić Lukić i horna Srđan Peić (22. jun, Centar lepih umetnosti Gvarnerijus), Austrijanka Elizabet Plank (23. jun, MŠ „Stanković“). Festival će 25. juna u Sali Beogradske filharmonije zatvoriti autorsko veče kompozitorke Dragane Jovanović, na kome će nastupiti harfistkinje Milena Stanišić, Ljiljana Nestorovska, Ljubica Sekulić, Ivana Pavlović i Ivana Pejoska, flautistkinja Stana Krstajić i ansambl Metamorfozis pod upravom dirigenta Ivana Markovića. Na programu su, između ostalog, kompozicija za tri harfe „Priče iz moje šume“ i premijera prvog srpskog koncerta za harfu i gudače. Prateći programi održaće se u Ustanova za decu i mlade Sremčica, Kulturnom centru Pančeva, Gerontološkom centru – Stacionaru Diljska, Vrtiću „Bubica“, Domu kulture Studentski grad i Domu kulture Gornji Milanovac. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari