Počinje Međunarodni književni festival „Inđija Pro Poet 2023“ 1Foto: mitrovica.info

Međunarodni književni festival „Inđija Pro Poet 2023“, sedmi po redu, biće održan od 1. do 5. juna.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, dobitnik Glavne nagrade festivala Gran Pri Pro Poet ove godine je srpski pesnik i novinar Živojin Rakočević, predsednik Udruženja novinara Srbije i direktor Kulturnog centra Gračanica.

Nagrada će laureatu biti uručena na svečanosti otvaranja festivala u četvrtak, 1. juna, u 19 časova, na letnjoj sceni Kuće Vojnovića, u centru Inđije.

Dobitnici ovog priznanja prethodnih godina bili su Matija Bećković, Milovan Vitezović, Pero Zubac, Ljiljana Habjanović Đurović, Ljubivoje Ršumović i Ivan Negrišorac.

„Inđija Pro Poet 2023“ u svome sedmom izdanju ugostiće 58 književnika, književnih prevodilaca i kantautora iz 20 država, a uz tradicionalne festivalske programe u Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji – Književni meridijani, Književni matine, Promocije novih knjiga i Književni miting, učesnici festivala održaće i književne časove u svim osnovnim školama inđijske opštine, a nastupiće i u Keltskom selu u Inđiji, u vinariji „Mačkov podrum“ u Irigu, u Novom Sadu i Beogradu.

Specijalne povelje festivala „Inđija Pro Poet 2023“ biće uručene piscima Jahandir Alam Rustemu iz Bangladeša, Đeke Marinaju iz Sjedinjenih Američkih Država, Sofiji Ječini iz Rusije, Nedi Gavrić iz Republike Srpske i Nataši Sokolov iz Slovenije.

Tokom festivala biće potpisani protokoli o saradnji festivala sa srodnim manifestacija u svetu.

Organizatori Međunarodnog književnog festivala „Inđija Pro Poet 2023“ su Udruženje „Moj Srem“, Kulturni centar Inđija i Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ iz Inđije, a pokrovitelj je Opština Inđija. Direktor festivala je pisac Miodrag Jakšić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari