Podrška RE-ACT novim filmovima Tee Lukač i Nikole Ljuce 1Foto: Promo

Posle šest selekcionih krugova tokom prošle godine, inicijativa RE-ACT od 45 pristiglih odabrala je osam filmskih projekata koji najviše obećavaju i podržala ih sa po 10 hiljada evra, a među njima su i novi filmovi naših reditelja, Tee Lukač i Nikole Ljuce.

Završni, sedmi krug inicijative RE-ACT održan je na upravo završenom 33. Filmskom festivalu u Trstu, u okviru koprodukcione platforme When East Meets West, objavio je Filmski centar Srbije.

RE-ACT je inicijativa koju je 2015. godine pokrenuo Hrvatski audiovizuelni centar, Audiovizuelni fond Furlanije-Julijske krajine, Slovenski filmski centar, 2019. pridružio joj se i FCS, a ona je namenjena filmskim stvaraocima i producentima koji žele da unaprede bliže veze sa Hrvatskom, Furlanijom-Julijskoj krajinom (Italija), Slovenijom i Srbijom, u cilju razvoja novih audiovizuelnih projekata i podsticanje međunarodnih koprodukcija.

Nikola Ljuca je nagrađen za projekat „Zvečarke“, za koji potpisuje i scenario zajedno sa Nikolom Boškovićem i Stašom Bajac (srpski producent: Biberche Productions), a ovaj film u nastajanju 2020. podržan je na konkursu FCS.

“Zvečarke” su priča o dvoje bivših ljubavnika koji se sada nalaze na dve suprostavljene strane – ona u biznisu, a on u politici, koja se realizuje u koprodukciji kuća “Perfo Production”, Slovenija, “Maxima Film”, Hrvatska, “Carla Fotea Micro film”, Rumunija, i “Code Blue”, Crna Gora.

Tea Lukač je nagrađena za projekat „Jedna umiruća zvezda“ (srpski producent: Mali Budo d.o.o.), koji je 2020. podržan na konkurs FCS u kategoriji domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova.

Kako stoji u saopštenju, ovaj dokumentarac je jedinstvena filozofsko-filmska studija o naučno-fantastičnom (SF) žanru u domaćoj kinematografiji i njegovom smeštanju u kontekst socijalnih i političkih promena u SFRJ.

Scenario su napisali Ivan Velisavljavić, Tea Lukač i Dimitrije Vojnov, a koproducenti filma su “Nukleus Film”, Hrvatska, “Studio Virc”, Slovenija, “AGITPROP”, Bugarska, i “Mašina Production”, Severna Makedonija.

Među odabranim projektima u Trstu su i dve manjinske sprske koprodukcije: „Biti u rodu s Džonom Malkovičem“ Luke Mavretića (srpski koproducent: E.T.M. Production) i „Device“ Dore Šustić (srpski koproducent: Sense Production).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari