Podsticaj razvoju umetničke igre u Srbiji 1Foto: Pixabay/Skitterphoto

Kao pomoć posustalom srpskom baletu od pre neki dan u Nacinalnoj fondaciji za igru u Beogradu sa mladim polaznicima radii argentinski baletski super star Hulio Boka, jedan od trojice najvećih baletskih igrača u planetarnim razmerama.

Pored višednevnog kursa Boka bi iduće godine u ovo vreme trebalo da bude i na čelu prvog međunarodnog baletskog takmičenje u Beogradu, koje je zbog pandemije virusa korona sa ranije planiranog termina u oktobru 2020. odloženo za dve godine.

Dolazak Hulia Boke u Beograd kao i održavanje predstojećeg baletskog takmičenja podžalo je i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije, što je bio povod da i resorna ministarka Maja Goković pozdravi gosta iz Argentine u Nacionalnoj fondaciji za igru. Ona je najavila da se na nivou ideje u Ministarsvui razmišlja i o osnivanju akademije za igru, koja bi trebal da podstakne razvoj i širenje ove umetnosti u Srbiji.

Od gostovanja Hulia Boke očekuju se i konkretni saveti mladim igračima, njihovim pedagozima i roditeljima za bolju i uspešniju organzaciju u populaziraciji umetničke igre i radu sa mladim talentima u Srbiji gde trenutno, prema rečima Jovana Veselinovića iz Fonadacije, „ni na vidiku nema muških igrača koji bi mogli da naslede današnje baletske prvake“. Da je balet u Srbiji u krzi potvrdili su i podaci Aje Jung, direktorke Fodacije, da je za časove kod Hulia Boke vladalo veće interesovanje polaznika iz država u okruženju, uključjući i Italiju i Grčku, nego kod nas i da je samo korona sprečila mnoge mlade igrače da dođu na ovaj negog beogradski masterkas.

Hulio Boka koji prvi put boravi u Srbiji, ukazao je na značaj dobrog pedagoga u razvoju mladih igračaa, napomnjuu da je posle svetski uspešne karije tokom koje je igrao na najvećim baletski scenama, na konecetima na otvorenom okupljao 300 hiljada ljudi i bio popularan kao i njegov prijatelj slavni fudbaler Maradona, sada želi da svoje znanje i iskstvo prenese novim generacijama. „Imao sam sreću da od ranog detinjska imam privatnog učitelja igre Vahelja Burhana, koji je 21 godinu bio moj pedagog. Svo znanje koje mi je dao sad je vreme da vratim i podelim sa mladim igračima kako bi što bolje izgradili svoju umetnčku ličnost, pogovoto što ih danas nove tehlogije podstiču više da kopiraju nego da kreaitivno stvaraju“, naglasio je Boka u susretu sa beogradskim novinarima.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Podsticaj razvoju umetničke igre u Srbiji”

  1. Uredništvu i J. Tasić, autoru(autorki) ovog teksta: neprilično je i uvredljivo za veliki deo „posustalog“ baletskog sveta posvetiti stranicu Nacionalnoj fondaciji za igru i vrloj, a poprilično omraženoj gospođi Aji Jung i u velikoj meri zaslužnoj za „posustalost“ srpskog baleta. Jer, dozvolite, umetnici imaju cenu. Njene egzibicije o kojima svake godine slušamo nakon dodele enormnih sredstava za Festival igre, nauštrb mladih, vrednih, izuzetno kvalitetnih igrača, kako pojedinaca, tako i trupa, ne zaslužuju dodatni marketing i hvalospeve. Hulio Boka je, bez sumnje, vrstan predavač, za čiji su angažman, takođe bez sumnje, izdvojeni poprilični novci. Šta je sa nezavisnom kulturnom scenom koja se na sve moguće načine dovija da mladim umetnicima dovede malo sveta organizujući radionice izuzetnih koreografa, plesnih teoretičara, igrača i pedagoga? Zaista zainteresovani za ovu temu, posetite malo KC Magacin, informišite se o radu mladih plesača i performera, istražite zajedno s njima njhove inicjative, projekte, ideje. Podržite ih u nastojanju da se afirmišu i dele svoja znanja. Aja Jung je dobro savladala prepoznatljive zanate ulaska na sva vrata. Još od vremena kupovine karte za nepostojeći metro. Informacija za ministarku: Institut za umetničku igru (IUI) postoji od 2014. godine. Doduše, škola je privatna i doduše, godina je 2000 eur, ali eto, možda nije loše napraviti im državnu konkurenciju. Bojim se samo da se gospođa Jung ne samoproizvede u direktora. Onda, džaba krečenje.

  2. Sto da ne dodje covek, kad ce dobiti velike pare koje joj daje Sns… Sramota, jos je hvale za doprinos kulturi. Tuznoooo

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.