Pohvale kritičara za Milana Marića 1Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

U glavnom programu Berlinskog festivala predstavljen je film „Dovlatov“ nastao u rusko-poljsko-srpskoj koprodukciju. U ostvarenju u režiji Alekseja Germana mlađeg glavnu ulogu, ruskog pisca Sergeja Dovlatova, igra srpski glumac Milan Marić.

Film koji se odigrava tokom šest hladnih novembarskih dana 1971. godine u Lenjingradu dobio je pozitivne kritike stranih medija, a najviše pohvala upućeno je upravo Mariću.

„Srpski glumac Milan Marić je sa svojim zapovednim, ironičnim prisustvom na impresivan način ušao u lik ovog jevrejsko-jermenskog pisca, mada mu je dato tek da luta po ulicama i književnim okupljalištima Lenjingrada“, piše Holivud riporter. Ovaj američki magazin ističe da „Dovlatov“ poetično vraća „izgubljeni svet u kome je poezija tako puno značila, a kada su pisci, poput glavnog junaka ovog filma, radije birali da gladuju nego da pišu naručene laži i kič“. Ova svevremena tema, smatra Debora Jang, kritičarka ovog časopisa, mogla bi da pomogne ovom ostvarenju u daljem takmičenju u Berlinu.

Varajeti naglašava da Milan Marić „u svojoj prvoj glavnoj ulozi odiše nežnošću i fizičkom snagom“. U kritici u ovom časopisu napominje se da je snaga ovog filma u njegovim vizuelnim detaljima – fotografiji i scenografiji.

„Ova sporogoreća, reflektivna evokacija života Sergeja Dovlatova nije konvencionalan portret, a još manje je to biografski film, već je tu pre reč o izmaštanoj realističkoj rekreaciji davno prohujale ere ruske kulture, kada su književnost i umetnost bile smatrane pitanjima života i smrti – i kada je insistiranje na vlastitom umetničkom integritetu moglo da u značajnoj meri naškodi vašim šansama za opstanak“, piše Skrin dejli. U kritici stoji i da Dovlatova „s mešavinom pokajništva, druželjubivosti i srdite topline tumači srpski glumac Milan Marić u svojoj prvoj međunarodnoj ulozi“, koji „uspeva da preživi tako što istrajava na razigranom, čak i ironičnom pristupu, u jednom trenutku čak igrajući se mačke i miša sa pijanim doušnikom o Nabokovljevoj ‘Loliti’.“

Dobitnici nagrada Berlinala – Zlatnog i Srebrnih medveda, biće saopšteni 24. februara. Srpska premijera filma „Dovlatov“ biće održana na predstojećem Festu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari