Pohvale u Veneciji za „Oazu“ Ivana Ikića  1Foto: Printscreen / Oaza

Film Ivana Ikića „Oaza“, koji je ovih dana premijerno prikazan na Vencijanskom festivalu u okviru takmičarskog programa “Dani autora”, dobio je brojne pohvale u kritikama svetskih filmskih magazina i portala.

Ekipa srpskog filma nije imala priliku da prisustvuje premijeri usled mera predostrožnosti organizatora zbog pandemije.

Ipak ostvarenje reditelja, čij je i prethodni film „Varvari“ postigao zavidan uspeh na međunarodnim festivalima, naišlo je na pozitivne reakcije među filmskim kritičarima.

Priča Ikićevog filma smeštena je u Dom za decu i mlade sa posebnim potrebama, a vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića.

U „Oazi“ glume debitanti Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov, iz Doma za decu i mlade Sremčica, dok su uloge vaspitača poverene su Maruši Mejer i Goranu Bogdanu.

Kritičar britanskog časopisa Screen Daily ističe autentičnost “Oaze“, kao i snažnu samostalnost koju je reditelj omogućio svojim glumcima, a pohvalio je i senzitivnost autora i vešto izbegavanje melodrame i klišea u ovoj neobičnoj ljubavnoj priči, kao i učinak direktora fotografije Miloša Jaćimovića.

“Oaza je remek delo ljudske opservacije – iskreni prikaz emocija i unutrašnjeg sveta tinejdžera sa posebnim potrebama kroz situacije tipične za te godine”, stoji u tekstu koji je objavljen na sajtu međunarodne organizacije profesionalnih filmskih kritičara i novinara International Cinephile Society.

Da je Ikićev film zasnovan na izuzetno jakom konceptu, navodi se u tekstu na portalu Cineuropa.com.

„Umesto da koristi profesionalne glumce, koji bi mogli da grade likove predstavljajući sve nijanse, reditelj gradi odnos sa publikom, računa na gledaoca, na njegovu sposobnost da dopuni prazan prostor”, smatra kritičar.

Venecijanski filmski festival završava se 12. septembra, a film “Oaza” jedini je domaći predstavnik na ovogodišnjoj manifestaciji. Srpska premijera filma planirana je u novembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari