Foto: FoNet/TV FoNet

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da je reč o važnom delu u dva toma koje je podržano na konkursu Ministarstva za kapitalna izdanja.

Reč je o veoma temeljnoj analizi zločina, naučno utemeljenoj, praktično genocida nad srpskim narodom, od Berlinskog kongresa do kraja Drugogom svetskog rata, rekao je on na konferenciji za novinare

Vukosavljević je ocenio da takva dela nedostaju jer čitalačka publika i srpsko društvo treba da se upoznaje sa istorijskim okolnostima.

Mnoge od tih činjenica, mada ne kažem da su skrivane, iako su istoričarima poznate u pogledu opšteg informisanja javnosti i dalje nedostaju, dodao je.

On je rekao da su biblioteke u Srbiji sve snabdevenije, zahvaljujući akcijama Ministarstva i bibliotečke mreže.

Prema njegovoj oceni, donacije kulturi su retke i čin korporativnog dobročinstva trebalo bi da bude uzor ostalim privatnim kompanijama.

Vukosavljević je istakao da raste broj članova biblioteka u Srbiji, gde se dosta čita.

Knjiga „Nasilje nad Srbima u XX veku” Radoslava Gaćinovića je u funkciji istine, ocenio je direktor Predstavništva RS u Srbiji Mlađan Cicović

Knjiga, koje utvrđuje istorijske činjenice, doprinosi opredeljenju obe vlade, RS i Srbije, da intenzivno, zajedno rade u uspostavi kulture sećanja, posvećene našim žrtvama i našim stradanju, izjavio je on.

Direktor preduzeća za reviziju i konsalting BDO, koje je poklonilo 230 kompleta knjiga, Milovan Popović rekao je da odabir tog dela i teme govori o toj kući, a da kao revizorska firma smatraju da poreska politika u Srbiji nije povoljna za zadužbinarstvo i donacije.

On je poručio da su voljni da Ministarstvu finansija i Ministarstvu kulture doniraju znanje kako da se ta oblast afirmiše.