Poklon zbirka Đorđa Ilića u Umetničkog galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu 1Foto: Narodni muzej Kragujevac

U umetničkoj galeriji kragujevačkog Narodnog muzeja izložena je pokln zbirka slika Đorđa Ilića, autora čije se slikarstvo više od šest decenija kretalo u širokim poetskim rasponima od pariskog intimizma, preko istorijskog ekspresionizma, do art brut-a, te meksičkog slikarstva i poetske fantastike šagalovske osećajnosti.

– Plemenita i dragocena je želja umetnika da njegovo umetničko delo nađe trajno mesto u nekoj muzejskoj zbirci. A kada se zbirka obogati, pored već šest postojećih sa još 43 dela jednog autora, onda je to nesvakidašnji potez poklonodavca, kaže autorka izložbe Tatjana Milosavljević, muzejski savetnik, koja je ujedno i autor kataloga koji prati izložbu u Narodnom muzeju u Kragujevcu.

Po njenim rečima u pitanju je umetnik neobičnog životnog i profesionalnog puta, koji je ceo svoj profesionalni život posvetio pedagoškom radu, najpre kao učitelj, a zatim kao dugogodišnji profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

– Da je od početka karijere podržavan od strane starijih kolega najbolje ilustruju dva izvoda iz recenzija povodom njegovih prvih samostalnih pojavljivanja, ističe ona.

Ova odabrana mini zbirka izložena u Umetničkoj galeriji sadrži slike iz svih perioda i faza Ilićevog rada, gde se figuracija kao osnovni motiv, prigušen, smiren kolorit, najrazličitije teme, pejzaži i mrtve prirode – nameću kao glavne karakteristike.

– Kao najznačajniji deo ove Poklon zbirke izdvajamo nekoliko autoportreta, dva iz 1948. godine i po jedan iz 1973. i 1982. godine, kao i više intimnih toplih figurativnih scena iz atelja samog umetnika ili zajedno sa suprugom, navodi Tatjana Milosavljević.

Poklon zbirka Đorđa Ilića u Umetničkog galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu 5
Foto: Narodni muzej Kragujevac

Na postavci je izloženo 37 slika iz poklon zbirke Đorđa Ilića a Kragujevčani izložbu mogu da pogledaju do kraja nedelje.

Slikar, pedagog i profesor

Đorđe Ilić (Strumica, 1920 – Beograd, 2010.) bio je akademski slikar, pedagog i profesor. Likovnu akademiju u Beogradu završio je u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Posle diplomiranja, do 1952. godine, radio je kao saradnik u majstorskoj radionici čuvenog Mila Milunovića. Od 1955. godine počinje njegova profesorska karijera na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, gde je, napredujući, ostao do penzije 1984. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari