Pokrenuta onlajn platforma s dokumentarcima mladih o društvenim problemima 1Foto: Promo

U okviru projekta Naše razlike su naša snaga pokrenuta je onlajn platforma sa kratkim dokumentarnim pričama mladih autora različitih delova Srbije.

Platforme sa ostvarenjima mladih autora, koji su pohađali Kamp angažovanog filma Slobodne zone junior, prati kampanja pod sloganom Probaj nekad da uđeš u tuđe cipele…ako smeš da izađeš iz svojih koja ima za cilj podizanje svesti o položaju u kojem se nalaze pripadnici različitih manjinskih grupa, kao i senzibilisanje „većine” za negovanje razumevanja i prihvatanja drugog i drugačijeg.

Filmovi mladih autora Epitaf zaboravljenima (reditelj Adem Tutić), Ispod kruške kruška (r. Nebojša Resanović), Oči u oči (r. Jelena Zrnić), Šljokica u slepom crevu (r. Irena Antin), Na naš način (r. Marina Todić), Tišina (r. Katarina Jug), Oktobar (r. Vanja Čečen), Oprati pre korišćenja (r. Lena Trifunović), Severni grad (r. Teodora Jovanović), Čiji? Čija? Čije? (r. Jana Toman), Priče iz života tri žene (r. Tamara Zelenak) i Slučajevi (r. Milica Rauški), obrađuju različite teme, poput kulture sećanja, porodičnih odnosa, diskriminacije, života u malom mestu, odrastanja u multikulturalnoj porodici, prolaznosti, funkcionisanja nezavisnog društvenog centa, održive i ekološke mode, studiranja u etnički podeljenom društvu, venčanja para iz razičitih religijskih zajednica, feminizma, političkih čistki itd.

Autori 12 dokumentarnih ostvarenja na platformi slobodnazonajr.org/razlikesusnaga uzrasta su od 15 do 26 godina.

Pored filmova, platforma sadrži i različite prateće edukativne materijale koji će biti dopunjavani, a mogu se koristiti sa filmovima – u cilju obrazovanja mladih kroz različite neformalne vidove edukacije ili samostalno učenje za sve koji imaju afiniteta prema filmskoj umetnosti, dokumentarnom načinu izražavanja, aktivizmu, vođenju dijaloga u zajednici o važnim društvenim pitanjima, ali i kroz časove građanskog vaspitanja kao dopuna obrazovnih materijala i alata Slobodne zone junior koje nastavnici u osnovnim i srednjim školama već koriste u nastavi.

Projekat Naše razlike su naša snaga do sada je direktno obuhvatio više od 90 mladih, od kojih je jedan deo učestvovao u kampu dokumentarnog filma koji je rezultirao sa 12 dokumentaraca, dok je drugi deo učestvovao u radionicama za fasilitaciju dijaloga i tom prilikom obučen za moderiranje filmskih razgovora.

Filmovi i prateći razgovori deo su četvoromesečnog Karavana Slobodne zone Junior tokom kojeg se u više od 40 mesta u Srbiji organizuju posebni besplatni filmski događaji.

Pokrenuta onlajn platforma s dokumentarcima mladih o društvenim problemima 2
Foto: Promo

Projekat Naše razlike = naša snaga ima za cilj da izgradi kapacitete za prihvatanje kulturnog diverziteta i uspostavljanje interkulturnog dijaloga kod mladih ljudi različitog porekla, kulture i vere, kroz proces neformalnog učenja, interakciju i stvaranje. Sprovodi ga Fond B92 kroz program Slobodna zona junior uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa Podrška civilnom društvu Delegacije EU u Srbiji, a sufinansiran je od ambasade SAD u Beogradu i Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Program Slobodna zona Junior uspostavljen je 2006. godine u nameri da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, kao i razbijanju predrasuda i steretipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari