pol linčFoto: EPA-EFE/DAVID CLIFF

Irski pisac Pol Linč, favorit kladioničara za osvajanje ovogodišnje Bukerove nagrade, dobio je ovo priznanje za roman Prophet Song (Prorokova pesma).

Pol Linč je ovu nagradu dobio za svoj peti roman koji opisuje Irsku koja klizi u totalitarizam u bliskoj budućnosti.

U knjizi se prati lična drama jedne žene koja pokušava da zaštiti svoju porodicu u takvom okruženju, nakon čega izbija građanski rat koji ih tera na pokret iz svoje domovine.

Ovaj 46-godišnji pisac pisao je tu knjigu četiri godine i na to su ga inspirisali dugi građanski rat u Siriji i „indiferentnost Zapada“.

„Pokušavao sam da proniknem u moderni haos, u nemir u zapadnim demokratijama. Problem Sirije – implozija čitave nacije, nivo izbegličke krize i indiferentnost Zapada…“, rekao je Linč.

Želeo sam da produbim imerziju čitalaca do tolikog nivoa da do kraja knjige neće samo znati za ovaj problem, već ga i osećati“, dodao je on.

Kanadski pisac Esi Edugjan, koji je bio predsedavajući žirija za dodelu nagrade, rekao je da je knjiga „prepuna jezičkih bravura koje su zaista zadivljujuće“.

Pol Linč je šesti Irac koji je dobio ovu nagradu

Linčova pobeda stigla je samo nekoliko dana nakon nasilnog događaja u Dablinu, u kome se desio napad nožem u blizini osnovne škole.

Edugjan je rekao da to nije razlog zbog kog je ova knjiga pobedila i da odluka nije bila jednoglasna, već je bilo potrebno šestočasovno većanje.

Prošlogodišnji dobitnik ove nagrade bio je Šarun Karunatilaka, za roman Sedam meseca Malija Almeide.

Izvor: DW

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari