Kako je priča o mrtvom fotografu sa Šri Lanke osvojila Bukerovu nagradu 1Foto: EPA-EFE/TIM IRELAND

Ovogodišnji laureat Bukerove nagrade je Šehan Karunatilaka, pisac sa Šri Lanke, a dobitnički roman zove se Sedam meseca Malija Almeide.

Članovi žirija pohvalili su ovaj roman zbog „ambicioznog opsega i neverovatne hrabrosti u korišćenju narativnih tehnika“, a u pitanju je drugi roman ovog autora nakon debija pod nazivom Kinez, objavljenog 2011. godine.

Naslovni lik je fotograf koji se 1990. godine budi mrtav i nalazi se u nečemu što nalikuje nebeskoj kancelariji za vize. Almeida ne zna ko ga je ubio, a ima „sedam meseca“ da kontaktira drage ljude i odvede ih do skrivenih fotografija sa ratnim zverstvima koja će uzburkati Šri Lanku.

Nil Makgregor, predsedavajući žirija, rekao je da je ovaj roman izabran zato što je to „knjiga koja vodi čitaoca na neverovatno putovanje kroz život i smrt sve do onoga što autor opisuje kao mračno srce sveta“.

Uz Makgregora, o nagradi su odlučivali akademik Šahida Bari, istoričarka Helen Kastor, književnik i kritičar M. Džon Harison i književnik, pesnik i profesor Alan Mabanku. Makgregor je izjavio da su članovi žirija doneli jednoglasnu odluku povodom izbora pobednika.

Kada je preuzimao nagradu, Katunatilaka je obratio na tamilskom i sinhalezi jeziku, a potom i kratko na engleskom: „Napisao sam ove knjige za vas… Hajde da i dalje delimo ove priče“. Istakao je da se nada da će politička situacija u Šri Lanki jednog dana biti takva da će njegov roman biti u odeljku za fantastiku u knjižarama.

Karunatilaka je kao ovogodišnji laureat dobio i nagradu od 50 hiljada funti. On je drugi autor sa Šri Lanke koji je osvojio Bukerovu nagradu, a prethodno je to uspeo Majkl Ondatje 1992. romanom Engleski pacijent.

Ostale knjige u užem izboru bile su Glory Novajolet Bulavajo, The Trees Persivala Evereta, Treacle Walker Alana Garnera, Small Things Like These Kler Kigan i Oh William! Elizabet Straut. Članovi žirija su se složili da su, iako različite, sve ove knjige posvećene jednom pitanju a to je „Kolika je vrednost ljudskog života?“.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari