Šehan Karunatilaka za priču o natprirodnom i politici dobio Bukera 1Foto: Gülfer ERGİN / Unsplash

Na prvoj ceremoniji dodele prestižnog britanskog književnog priznanja nakon tri godine pandemije korona virusa, „Bukerova nagrada“ je na svečanosti u Londonu dodeljena Šehanu Karunatilaki, autoru romana „The Seven Moons of Maali Almeida“. Izabrani književnik takođe je dobio novčanu nagradu od 50.000 funti.

Ovu knjigu je teško kategorisati. Sa duhovima na javi i u zagrobnom životu, ona je delom natprirodna. Ali, to vam takođe daje temeljnu osnovu o politici Šri Lanke. I kako se narativ ubrzava, postaje napeta priča u kojoj se do kraja ne zna ko je ubica.

Rezultat je uzbudljivo čitanje.

„Bukerova nagrada“ dodeljuje se od 1969. godine za dela napisana na engleskom jeziku. Ovogodišnja ceremonija održana je u legendarnom londonskom Roundhouse-u, koncertnom prostoru koji se nalazi u bivšoj hali lokomotiva. Svečanost je vodila stendap komičarka i spisateljica Sofi Daker. Pop zvezda Dua Lipa održala je govor o svojoj ljubavi prema čitanju, a posebnu posvetu je dobila Hilari Mantel, nedavno preminula britanska književnica, koja je dobila „Bukerovu nagradu“ za dve svoje knjige iz hvaljene trilogije „Wolf Hall“.

Za prestižnu nagradu se ove godine takmičilo šest književnih dela. „Ove su pre svega knjige u kojima smo uživali. Te romane bismo želeli da preporučimo drugima. To nisu lake knjige, iako mogu biti kratke. Ali, kao i sva velika zadovoljstva neke zahtevaju naporan rad i nalazimo da su vredne tog truda“, rekao je o nominovanim knjigama predsednik žirija Nil Mekgregor, prenosi Nova.rs.

O romanima kojima je izmakla „Bukerova nagrada“ saznajte nešto više u narednim redovima. Prenosimo impresije novinarke BBC-ja Rebeke Džons:

Novajolet Bulavajo – „Glory“ 

Životinjska farma smeštena je u Zimbabveu gde je predsednik konj, a njegova ambiciozna žena magarac u „Gučiju“. Zvuči malo verovatno i pomalo je čudno kada su psi, mačke i paunovi na društvenim mrežama ili rade nokte. Ali to – uglavnom – funkcioniše.

Persival Everet – „The Trees“ 

Izvanredan. Obavezno pročitajte ovu knjigu. Nasmejaće vas, ali ono što je toliko impresivno je to što je ovo šokantna priča o rasizmu i policijskom nasilju u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je maestralno smešna. Takođe, radnja romana je toliko brza da ga ne možete odložiti.

Alen Garner – „Treacle Walker“ 

Pretpostavljam da ćete ili voleti ili mrzeti ovu knjigu. Delom bajka, to je neobičan roman u kome likovi u stripovima ožive, ogledala pevaju, a proza je isprekidana nepoznatim rečima kao što su „hurlothrumbo“ i „lomperhomock“. Ali, to je zapanjujuće delo mašte i kada ga završite osećate da morate da počnete iznova da biste pokušali da shvatite više.

Kler Kigen – „Small Things Like These“

Ali, na mnogo načina sam želela više i skoro sam se osećala kao da se priča završila baš kada je počela.

Elizabet Straut – „Oh William!“

Veoma sam zadovoljna što je Elizabet Straut ušla u uži izbor jer sam veliki obožavalac njenih romana. Ova knjiga govori o još jednom njenom liku, Lusi Barton, i prijateljstvu koje obnavlja sa svojim bivšim mužem.

Elizabetino pisanje o ljubavi, usamljenosti, starenju i tuzi je jednostavno, ali duboko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.