Reditelj Roman Polanski (80) želi da snimi film u svojoj rodnoj Poljskoj o čuvenoj „Aferi Drajfus“ iz 19. veka. Doduše, to samo u slučaju da dobije garancije da neće imati pravnih problema zbog osude oko seks skandala iz 1977. godine, zbog kojeg ga proganjaju SAD.

Polanski je proveo deo detinjstva u Krakovu, dok grad nije bio okupiran od strane Nemaca u Drugom svetskom ratu, gde bi i želeo da snimi film. On je uspeo da pobegne iz krakovskog geta, gde su bili smešteni Jevreji, ali je njegova majka umrla u obližnjem koncentracionom logoru Aušvic. Nakon rata on se vratio u Krakov, a kasnije je emigrirao.

„Afera Drajfus“ je vezana za francuskog artiljerijskog oficira Alfreda Drajfusa, jevrejskog nasleđa, koji je lažno optužen za špijunažu u korist Nemačke, što je izazvalo skandal u Francuskoj. Inače, ideja o ovom projektu se kod Polanskog pojavila još pre dve godine. No, u međuvremenu nije bilo vesti o tome kako se razvija.

Polanski ima uticajne poštovaoce u Poljskoj. Kada su, pre par dana, upitali bivšeg predsednika Leha Valensu šta misli o reditelju, on je rekao da ne bi voleo da Polanski ponovo bude uhapšen. „Bilo bi to šteta. Znam ga, dobar je čovek“, kaže Valensa.

Predstavnici poljskog Ministarstva pravde nisu želeli da komentarišu da li bi Polanski bio izručen SAD. Po zakonu, ako SAD pošalju zahtev za izručenje, sud bi odlučio o zahtevu, a pravo da preinači njihovu odluku ima ministar pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari