Politička alegorija o igrama moći 1

U knjižari Delfi u beogradskom SKC-u večeras će se održati 39. Lagunin književni klub u kome će o romanu „Kameni splav“ portugalskog nobelovca Žozea Saramaga (1922-2010) razgovarati: urednik izdanja Dejan Mihailović, prevodilac Ana Kuzmanović Jovanović i književni kritičari LJiljana Šop i Sanja Milić sa Radio Beograda.

Saramagov roman „Kamen i splav“ iz 1986, krajem prošle godine prvi put je objavljen na srpskom jeziku u izdanju Lagune. Reč je političkoj alegoriji i nekoj vrsti satirične kritike aktuelne evropske i međunarodne politike.

Dramski zaplet počinje fizičkim, geološkim odvajanjem Pirinejskog poluostrva od ostatka evropskog kontinenta duž, kako to Saramago zove, „tektonske enigme“. Dok Portugalija, koju je Evropa zanemarila, zajedno sa Španijom počinje da pluta prema severu Atlantika, Vladu nacionalnog spasa hvata panika, a turisti i investitori beže sa tog otcepljenog „kamenog splava“. Dve žene, tri muškarca i jedan pas zajedno kreću u potragu za uzrocima i smislom ovog odvajanja. „Odlomljeni“ deo kontinenta najpre preti da udari na Azorska ostrva, što je misteriozno izbegnuto u poslednji čas, potom počinje da rotira oko svoje ose, ide dalje na jug između Afrike i Centralne Amerike, pre nego što se se ponovo neobjašnjivo zaustavi.

„Situacija koju je stvorio Saramago daje nebrojene mogućnosti, da u svom ličnom stilu komentariše veličinu i sitnost života, ismeva vlast i političare, kao i aktere igara moći u visokoj politici. Saramagova genijalnost je u službi mudrosti“, ocenila je 1998. Švedska kraljevska akademija, a po „Kamenom splavu“ 2002. na španskom jeziku snimljen je i istoimeni film u holandsko-špansko-portugalskoj koprodukciji, koji je režirao holandski reditelj francuskog porekla Žorž Sluzer.

„Kameni splav“ je 18. naslov objavljen u okviru Laguninog Projekta Saramago, započetog 2011. sa njegovim romanom „Smrt i njen i hirovi“. Ovaj projekat Laguna ostvaruje u saradnji sa Generalnom direkcijom za knjige, arhive i biblioteke pri Ministarstvu kulture Portugalije. Do kraja 2018, u kojoj se u Portugaliji obeležava 20 godina Saramagove Nobelove nagradu za književnost, ovaj srpski izdavač objaviće još dve njegove knjige. Portugalija će dve decenije od kako se Saramago nalazi na listi nobelovaca obeležiti Međunarodnim kongresom „Žoze Saramago – 20 godina od Nobelove nagrade“, koji će se održati od 8. do 10. oktobra u manastiru Svetog Franje u gradu Koimbra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari