Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović imenovao je dirigenta Đorđa Pavlovića za v.d. direktora Opere, posle odluke operske pevačice Katarine Jovanović da podnese ostavku na ovu dužnost. Pavlović je na dužnost stupio 15. novembra.


Đurović je izjavio za Danas da, prema statutu NP, ne postoji rok u kojem upravnik mora da imenuje novog direktora Opere, jer „v.d. stanje u NP nije ograničeno“. On je juče u saopštenju dostavljenom medijima ocenio da su „u gotovo dvogodišnjem mandatu sada već bivše direktorke Opere Katarine Jovanović zajednički postignuti značajni umetnički rezultata“, ali da ona „svoje zanimljive umetničke ideje, nažalost, često nije umela da realizuje i nije imala izražen dar za rukovođenje i komunikaciju sa zaposlenima, tako da je bila u permanentnom sukobu sa delom ansambla, a povremeno i sa ostalim sektorima u teatru“. Đurović u saopštenju ističe da je „uprkos svim nagomilanim problemima Katarina Jovanović imala je punu podršku Uprave, što najbolje svedoči činjenica da je on na zahtev dela Upravnog odbora da se hitno reše problemi u Operi, zaštitio doskorašnju direktorku i ponudio svoju ostavku“, kao i da je „iz umetničkih razloga uvek imao razumevanja za njene česte boravke u inostranstvu“.

Katarina Jovanović izjavila je juče za naš list da se trenutno nalazi u Parizu i da će o ostavci na mesto direktora Beogradske opere moći da govori po povratku u Beograd krajem nedelje. Pojedini beogradski mediji prenose njenu izjavu da se na ovaj korak odlučila zbog „katastrofalnog stranja u NP, čiji je deo Upravnog odbora, u kojem sede politički apartčici, njene napore za poboljšanje umetničkog rada Opere pretvorio u političke igre“. Kao jedan od razloga za podnošenje ostavke ona navodi i „nepostojanje komunikacije sa upravnikom NP Božidarom Đurovićem“.

Katarina Jovanović je na mestu direktora Opere početkom 2010. zamenila dirigenta Dejana Savića. Iako je tokom njenog mandata izvedeno više premijera i premijernih obnova, a Operski studio NP dobio novi zamah, deo ansambla Beogradske opere tokom prošle sezone obratio se pismom Upravi NP i Ministarstvu za kulturu žaleći se na ozbiljne probleme u Operi: neadekvatan repertoar, otkazivanje predstava, osipanje publike, osporavajući profesionalni i umetnički autoritet Katarine Jovanović na mestu direktora, uključujući i njeno ophođenje prema kolegama. Povodom tog pisma Katarina Jovanović ranije je izjavila za Danas ono sadrži „niz netačnosti“ i da mu „ne pridaje više značaja od onog koji ima, jer je ni Ministarstvo, ni upravnik NP nisu zbog toga pozvali na odgovornost, niti da snosi konsekvence“.

Brus Stivel na čelu Baleta

Od 1. januara 2012. dužnost direktora Baleta preuzeće američki igrač i koreograf Brus Stivel koji, prema rečima Božidara Đurovića, ima „ozbiljnu biografiju u rukovođenju baletskim kućama“. Stivel u Beograd stiže 19. decembra. Od marta 2011, kada je Konstantin Kostjukov podneo ostavku na mesto direktora Baleta, tu dužnost je kao v.d. obavljao Miloš Dujaković. U NP tvrde da nema upravljačke krize, jer je nedavno je i dosadašnji v.d. direktora Drame NP Molina Udovički imenovana za direktora u punom zvanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari