Ponosni što će predsednik Srbije kao pokrovitelj doprineti festivalu 1Foto: V. Torović

Reditelj Kokan Mladenović je, posle veoma negativnih komentara koje je izneo u javnost zbog činjenice da je predsednik Srbije pokrovitelj niškog festivala Teatar na raskršću, odlučio da povuče režiju, naslov i autorski tim predstave „Sitničarnica kod srećne ruke“, koja je trebalo da bude premijerno izvedena 11. marta na Dan Narodnog pozorišta iz Niša i da otvori drugo izdanje festivala.

„Ne mogu da budem deo festivala nad čijim imenom, kao Damoklov mač, visi ime Aleksandra Vučića. To bi obesmislilo sve ono što govorim i radim i u životu i u teatru. Verujem u tvoje dobre namere glede naše saradnje i festivala, ali si, ubacujući u igru Aleksandra Vučića, njima popločao put do pakla iz kojeg ne možemo izaći, a da se bar jedan od nas dvojice ne oseća ružno“, napisao je Mladenović u pismu direktoru niškog teatra Spasoju Ž. Milovanoviću.

Pre ovoga je reditelj Igor Vuk Torbica vratio angažman za predstavu koju je trebalo da režira u Narodnom pozorištu Niš u novembru naredne godine.

„Ponajviše se, svakako, sramim što će se silom prilika i moja predstava ‘Bakhe’ Euripida, koju sam režirao u Narodnom teatru u Bitolju, naći u selekciji vašeg festivala. Uzevši sve okolnosti u obzir, ne mogu da se oduprem dojmu da na svojevrsan način manipulišete sa mnom i mojim kolegama, te dovodeći nas i u najmanju moguću posrednu vezu sa pokroviteljem vi u stvari, našim radom i našim imenima, promovišete zapravo njega i međusobno nas simbolično pacifikujete“, naveo je Torbica u otvorenom pismu Milovanoviću napisanom pre skoro dve nedelje.

Milovanović, koji je i direktor festivala Teatar na raskršću, rekao je za Danas da ne razume nepoštovanje prema instituciji predsednika Srbije i dobroj nameri da se unapredi festival.

– Mi smo ponosni što će predsednik Srbije kao pokrovitelj doprineti puno Teatru na raskršću. S druge strane, posebno nas raduje što je predsednik prepoznao da naš festival može da pomogne afirmaciji Srbije u svetu – kazao je direktor.

On je dodao da ni on niti bilo ko iz niškog teatra ne želi da učestvuje u politici na dnevnopolitičkom nivou, u koju pokušavaju da ih uvuku.

– Na ovaj način se politika uvlači u pozorište. Nikoga od publike ne pitamo za koga glasaju. Poštujem odluke Torbice i Mladenovića da ne žele da režiraju u Nišu, to je njihova stvar. Toga je bilo i biće u pozorištima – rekao je direktor niškog teatra.

Milovanović je najavio da će Narodno pozorište nekom drugom premijerom obeležiti svoj dan, 11. mart, a da će predstave u režiji Igora Vuka Torbice „Bakhe“ i Kokana Mladenovića „Labudovo jezero“ Gradskog mađarskog teatra „Čiki Gergelji“ iz Temišvara biti prikazane u zvaničnoj konkurenciji na festivalu Teatar na raskršću.

– Torbica i Mladenović ne mogu da povuku te predstave koje su režirali jer smo mi potpisali ugovor sa pozorištima u kojima se igraju – kazao je Milovanović.

Ko je još u konkurenciji

Pored predstave Torbice i Mladenovića u konkurenciji za nagrade su: „Tko se boji Virdžinije Vulf“, režija Lenka Udovički, Ulisis teatar, Brioni, i Beogradsko dramsko pozorište, „Baal“, režija Vito Taufer, Slovenačko mladinsko gledališče, LJubljana, „Antigona“ Slavoja Žižeka, režija Angela Rihter, Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba, „Lorencačo“, režija Boris Liješević, Jugoslovensko dramsko pozorište; „Razgovori o ljubavi“, režija Jernej Lorenci, Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, Cetinje, i Drama slovenskog narodnog gledališča, LJubljana, i „Kaligula“, režija Diana Dobreva, Nacionalni teatar „Ivan Vazov“, Sofija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari