Popunjene praznine i nelogičnosti 1

Izdavačka kuća Veseli četvrtak objavila je 2. decembra protekle godine luksuzno, kolekcionarsko izdanje – Zagor – Duh sa sekirom.

Reč je o kolekciji šest strip-albuma o Zagorovom detinjstvu na 380 strana u boji. Epizode su u Italiji premijerno objavljene 2019. Kolekcija predstavlja ponovnu izradu (remake) jedne od najvažnijih klasičnih epizoda Zagora (i nekoliko kasnijih o pojašnjenju mitosa Za-Gora Te-Neja), koji ne samo samo da postepeno menja originalnu priču, već unosi značajne crtačke izmene Zagora iz tzv. Zlatnog perioda, kad su ga crtali Galijeno Feri i Franko Donateli.

Zagorovo detinjstvo predstavljeno je originalno u čuvenoj epizodi Zagor priča, koja je u Italiji objavljena 1970, a u bivšoj Jugoslaviji četiri godine kasnije u Lunov magnus stripu #99. Ovo je već dugo jedna od najvažnijih i najtraženijih epizoda Zagora. Broj 99 na srpskom tržištu stripova dostiže cenu između 12.000-25.000 dinara (100-220 evra), u zavisnosti od toga kako je očuvan.

Osnovna ideja ovakvih projekata je dvostruka.

Prvo, u originalnoj priči ostao je veći broj praznina i dramaturških nelogičnosti. Moreno Buratini, glavni urednik Zagorove edicije od 2007, koji je napisao scenario za svih šest epizoda, objašnjava da je cilj ovog izdanja bio da se popune ove praznine i nelogičnosti.

Tako u Duhu sa sekirom saznajemo da je Skitnica Fici naučio mladog Patrika Vajldinga da barata sekirom, a da je letenje po drveću uz pomoć lijana naučio u cirkusko-akrobatskoj trupi s kojom je kao tinejdžer živeo nekoliko godina. Saznajemo i zbog čega Zagor izbegava žene, kako je dobio ovo ime, gde je sahranjen Skitnica Fici itd.

Ovo, međutim, nije samo ponovo nacrtana epizoda, već i neka vrsta izmene originalne priče (tzv. reboot). U ovom izdanju se značajno menja objašnjenje Zagorove odluke da postane delilac pravde u Darkvudu.

U Zagor priča, on samostalno zaključuje da želi da deli pravdu, ali u ovoj knjizi se objašnjava da je mladi Patrik Vajlding (Zagorovo pravo ime) za to bio predodređen nekom višom, teško razumljivom silom. Aluzija na biblijski prikaz Isusa Hrista je očigledna.

Poseban izazov ovog kratkog serijala predstavljaju novine u crtežu. Svaku epizodu nacrtao je drugi crtač. Crtež (u smislu kadriranja) više liči na akcione heroje u Marvel ili DC Comics (Spajdermen, Supermen, Betmen itd) čime Boneli (italijanski izdavač Zagora) pokušava da se približi mlađoj publici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari