Posle Rasolufa i Aleahmada, uhapšen i treći čuveni iranski reditelj Dažafar Panahi 1EPA/SOEREN STACHE

Nagrađivani reditelj Džafar Panahi uhapšen je u ponedeljak u Teheranu dok je išao da proveri slučaj pritvorenog kolege reditelja Mohameda Rasulofa. Panahi je tako postao treći iranski režiser koji je uhapšen u zemlji za manje od nedelju dana, piše CNN.

Hapšenja filmskih stvaralaca izazvala su međunarodnu osudu.

Filmski festival u Kanu izdao je saopštenje u kojem zahteva „hitno oslobađanje“ Panahija i Rasulofa i Aleahmada, koji su rekli da „protestuju protiv nasilja nad civilima u Iranu“.

„Kanski festival oštro osuđuje ova hapšenja, kao i talas represije koji je očigledno u toku u Iranu protiv njegovih umetnika“, navodi se u saopštenju.

Panahijev film „3 lica“ osvojio je nagradu za najbolji scenario u Kanu 2018. godine; Rasulofov rad je višestruko nagrađivan na festivalu od 2011. godine. Panahi je osvojio Zlatnog medveda na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2015. godine za svoj film „Taksi“.

Rasulof je drugi dobitnik Zlatnog medveda 2020. za film „Zla nema“.

Rasulof i njegov kolega Mostafa Aleahmad uhapšeni su prošlog petka i optuženi su da su pokušali da „podpale i naruše psihološku bezbednost zajednice“,navodi poluzvanični Fars. Novinska agencija.

Rojters je, pozivajući se na državnu novinsku agenciju IRNA, izvestio da su njih dvojica bili među grupom filmskih stvaralaca koji su potpisali pismo u kojem pozivaju snage bezbednosti da polože oružje tokom protesta koji su usledili nakon smrtonosnog rušenja desetospratnice u gradu. Abadana 23. maja.

Human Rights Vatch je saopštio da su hapšenja bila deo „suzbijanja… mirnih neslaganja usred pogoršanja ekonomskih uslova i onoga što se čini kao ćorsokak u oživljavanju nuklearnog sporazuma međunarodne zajednice sa Iranom“.

HRV je Rasulofa opisao kao otvorenog kritičara koji je ranije osuđen na iranskom sudu na „jednu godinu zatvora i dvogodišnju zabranu snimanja filmova pod optužbom za ‘propagandu protiv sistema’ za sadržaj njegovih filmova”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari