Tokom tri dana sedmog Beokona, konvencije koju organizuje Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ iz Beograda, od 30. januara do 1. februara u beogradskom Domu omladine, biće nekoliko ekskluzivnih promocija iz sveta knjige i filma, najavili su organizatori. Za ljubitelje književnosti tu su predstavljanja tematskih zbirki domaćih pisaca naučne fantastike, horora i fentezija – „Beli šum“ (o televiziji) i još neimenovana o Flašu Gordonu, kao i novih književnih i strip-edicija. Neobično će biti i predstavljanje hrvatskog časopisa za fantastičnu književnost – Ubik, uz sajber-učešće urednika Aleksandra Žiljka iz Zagreba.

U okviru ovogodišnjeg Beokona biće održan i Četvrti festival srpskog filma fantastike, a na njemu će centralno mesto imati ekskluzivna projekcija dugometražnog filma Momčila Preradovića – „Zabranjena ljubav“ (2009), poslednje ostvarenje u kome je igrala glumica Sonja Savić. Projekcija je predviđena za zatvaranje Beokona, u nedelju 1. februara od 22 sata. Film je inspirisan istinitim događajem, a govori o novom radniku u mrtvačnici. Pored Sonje Saviću filmu se pojavljuju Milan Veljković, Sandra Janković, David Dulić, Nikola Simić, Milan Marići Nenad Bekvalac. U okviru FSFF4, ukupno će biti prikazano dvadesetak srednjometražnih i kratkometražnih filmova iz novije produkcije, biće predstavljeni i trejerli za projekte koji će se uskoro naći u bioskopima („Technotize“, „Zona mrtvih“, „Srpski film“, „Beogradski fantom“), a predviđeno je i održavanje okruglog stola sa temom „Srpski film – U žanru (i stanju) fantastike“.

Gosti Beokona biće tvorci Trash filmskog festivala iz Varaždina, koji donose oko tri sata video materijala, a još jedan „prozor u region“ omogućiće i dokumentarac Miroslava Lakobrije o prošlogodišnjem Grosmanovom festivalu filma i vina, u slovenačkom mestu Ljutomer. Kao i svake godine, Društvo „Lazar Komarčić“ će na Beokonu dodeliti svoje nagrade za fantastičku književnost – „Lazar Komarčić“ i „Ljubomir Damljanović“. Konačno, na ovoj konvenciji ljubitelja naučne fantastike, horora i fentezija, biće obeležen jedan značajan SF jubilej – 70 godina otkako je Orson Vels svojom radijskom interpretacijom „Rata svetova“ naterao Amerikance u paniku.

Izabrani filmovi već večeras

Izbor filmova sa Trećeg festivala srpskog filma fantastike – FSFF3 Revisited, biće prikazan večeras od 19 sati u Velikoj sali DOB. U izbor je uključena i „Knjiga senki“ petra Kovačevića, koja je iz tehničkih razloga ispala s repertoara FSFF3. Besplatan ulaz za program koji ukupno traje 174 minuta, poklon je organizatora, a uvodnu rečo filmovima daće Jovan Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari