Potpisan memorandum o saradnji Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Aleksandrinskog teatra 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović i direktor Aleksandrinskog teatra iz Sankt Peterburga Sergej Jemeljanov potpisali su danas Memorandum o saradnji ta dva pozorišta.

Memorandum je potpisan u okviru trećeg zasedanja Radne grupe za kulturu i turizam koje se održava u okviru Međuvladinog rusko-srpskog odbora za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju u Domu Narodne skupštine.

Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković rekla je, posle potpisivanja Memoranduma, da Radna grupa za kulturu i turizam danas zaseda u okviru „Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji“ koji se održavaju ovih dana.

Gojković je rekla da će danas biti održan i Rusko-srpski kulturni forum posvećen razvoju saradnje dve države u oblasti kulture.

„Ovo je važna prilika da razgovaramo o tome kako može kultura da unapredi naše sveukupne bilateralne odnose koji se nalaza na istorijskom vrhuncu zahvaljujući politici naša dva predsednika, ali i Sporazumu koji je potpisan u Sočiju i koji je označio strateško partnerstvo između dve države“, istakla je Maja Gojković.

Ona je ocenila da je kultura izuzetno značajan segment u kome, s obzirom na velike potencijale obe zemlje, može da se uradi izuzetno mnogo u narednom periodu, dodavši da će se danas razgovarati o mogućnosti unapređenja saradnje u oblasti pozorišne umetnosti.

Gojković je rekla da je saradnja Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Aleksandrinskog teatra izuzetno značajna za pozorišnu umetnost Srbije, jer otvara mogućnost da ova dva pozorišta razmenjuju predstave, rade koprodukcije, učestvuju na festivalima u Srbiji i Rusiji i razmenjuju iskustva u ovoj oblasti.

Prema njenim rečima, jedna od bitnih oblasti saradnje o kojoj će se danas razgovarati je saradnja u oblasti kinematografije.

Gojković je, pre potpisivanja Memoranduma, na sastanku Radne grupe za kulturu i turizam rekla da o „dubokim vezama dve zemlje pored stalne i principijene uzajamne podrške najvažnijim nacionalnim prioritetima na bilateralnom i međunardopnom planu najbolje svedoče godišnjice i obeležavanja zajedničkih značajnih istorijskih događaja kojima su viševekvni odnosi dve zemlje izuzetno bogati“.

Ona je rekla da zaštita nasleđa u tome ima ključnu ulogu i izrazila zadovoljstvo zbog predstojeće „predaje Peterburškog lista Miroslavljevog jevanđelja Srbiji čime će ovaj spomenik kulturne baštine upisan na listu Uneska biti ponovo celovit, dok će se predajom sedam dela ruskog slikara Nikolaja Reriha Rusiji upotpuniti kolekcija budućeg ruskog muzeja“.

Zamenica ministra kulture Rusije Olga Jarilova rekla je da saradnja sa Srbijom predstavlja apsolutni prioritet za Rusiju o čemu svedoči i činjenica kolika je delagacija došla u Srbiju.

Ona je rekla da su u ruskoj delegaciji predstavnici svih sfera kulture, da su to najbolji profesionalci, rukovodioci vodećih ustanova kulture, kao što su Državni istorijski muzej, Nacionalna biblioteka „Lenjin“, predstavnici i ministri kulture iz različitih regiona Rusije.

„Međuregionalna saradnja je važan osnov naše ukupne saradnje u oblasti kulture“, rekla je Jarilova.

Ona je navela da je program „Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji“ veoma raznolik, da u okviru ovog programa otvaraju izložbe, održavaju dijaloge, koncerte, i najavila da će 2022. godine u Srbiji gostovati Aleksandrinski teatar, a u Novom Sadu održana „Nedelja kulture“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari