Zaključak razgovora opozicije i Save Manojlovića o koaliciji: "Bolje opoziciji bez Manojlovića i Manojloviću bez opozicije" 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Predstavnici koalicije „Biram borbu“ i udruženja „Kreni-promeni“ razgovarali su o zajedničkom nastupu na predstojećim beogradskim izborima, 2. juna, a bez obzira na to što dogovor nije postignut, nema „zle krvi“ između ove dve opcije koje će svakako sarađivati do izbora, rečeno je nezvanično Danasu.

Zaključak razgovora, kako prenose naši izvori, bio je da je bolje „Biram borbu“ bez Manojlovića, a da je Manojloviću bolje bez „Biram borbu“.

Odluka „Kreni-promeni“ da izađe na beogradske izbore, s obzirom na dosadašnji rad i poteze, nije iznenađenje, ali je otvorilo pitanje saradnje sa osatakom opozicije koji je rešio da učestvuje u glasanju. Posle sloma koalicije „Srbija protiv nasilja“ jer će deo članica (ZLF, NPS, DS, PSG, Ekološki ustanak i Novo lice Srbije) učestvovati na spojenim beogradskim i loklanim izborima, deo građana je možda očekivao da će Savo Manojlović pomoći kolegama u stvaranju slike zajedništva.

Kako kažu naši izvori sa opozicione političke scene, direktoru „Kreni-promeni“ Savi Manojloviću ponuđena je saradnja, odnoso ista lista, ali on je to odbio. Sagovonici Danasa navode da razumeju njegovu želju da sam krči put sebi i svom udruženju, ali je i procenjeno da će na ovakav način biti postignut bolji rezulatat opozicije, odnosno opoziciono nastrojeni birači imaće novo lice za koje mogu da glasaju.

Kako nam je objašnjeno, ulazak Manojlovića u krug „Biram borbu“ mogao bi negatino da se orgazi na potencijal Manojlovića jer bi deo birača možda rekao „svi su isti“.

I dok Mnojlović nije odgovorio na pitanje Danasa postoji li prostor za promenu odluke da Kreni-promeni samostalno izađe na izbore, Miljan Mladenović, istraživač Novog trećeg puta, za Danas kaže, da je odluka o odvojenom izlasku Kreni-promeni zdravorazumska, jer je zajedništvo već svakako izostalo.

– A Savo Manojlović evidentno ima potencijal da izvuče i neke ljude koji imaju poteškoće da podrže SPN ili njegove delove. Mi smo svakako u prethodnim godinama u istraživanjima javnog mnjenja primetili da jako mali broj opozicionih birača glasa za neku opciju u bilo kom slučaju, već su “sigurni glasovi” mahom bili praksa kod aktivista i članova, dok su se građani koji nisu aktivni učesnici političkog života u anketama i na izborima odlučivali prema trenutnom osećaju (ko im se trenutno naviše dopada, koja je trenutno najjača opcija, itd.) – objašnjava on.

Kako dodaje, Manojlović u solo izlasku vidi i mogućnost da preuzme deo desnih opozicionih birača koji su, odlaskom koalicije NADA u bojkot, Zavetnika u Vučićev pokret i nestankom Dveri iz aktivnog učešća u političkom životu, ostali bez predstavnika, ako se izuzmu pokret Mi, DJB i NS, koji ipak gađaju malo drugačije desno biračko telo.

On smatra važnim istaći i da rezultat ovih izbora u mnogome zavisi od momentuma.

– Trenutno je jako teško proceniti kakav bi mogao biti impakt bojkota na konačan rezultat, a još manje je verovatno pogoditi kakav bi mogao da bude odnos snaga u opoziciji nakon izbora – ukazuje on.

Predstavnici koalicije „Biram borbu“ pozdravili su odluku „Kreni-promeni“.

Poslanik DS Srđan Miivojević o koaliciji sa Manojlovićem za Danas kaže da ne treba otvarati hipotetičke mogućnosti koje bude neostvariva očekivanja i zbunjuju birače.

A lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić za Danas je rekao da odluka „Kreni-promeni“ povećava šanse da se opoziciji i građani konačno izbore za drugačiji Beograd, ali i Nš, Novi Sad i sve druge gradove širom Srbij.

„Mi imamo isti cilj koji možemo ostvariti, nema prepreka za saradnju i zajednicku borbu“, zaključio je Aleskić.

Pavle Grbović, lider PSG, takođe podržava odluki, jer ej kako navodi, „važno da front onih koji se bore za promene u Srbiji bude što širi.

– Poštujem njihovu odluku da nastupe samostalno i nadam se da će doprineti zajedničkom cilju a to je razvlašćivanje Srpske napredne stranke i nemam nikakvu dilemu da ćemo nakon izbora sarađivati u najboljem interesu građana – kaže Grbović.

Biljana Đorđević, kopredsednica ZLF rekla je za Danas da će sarađivati u kontroli izbora, dok je Ekološki ustanak uputio čestitke Manojloviću i njegovom timu na ovom koraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari