Povodom 200 godina od rođenja Branka Radićevića održana prva sednica organizacionog odbora za obeležavanje jubileja 1Foto: Goran Zlatković

Na prvoj sednici Organizacionog odbora za obeležavanje 200 godina od rođenja Branka Radičevića koja je održana juče u Pokrajinskoj vladi u Novom Sadu naglašeno je da učešće najznačajnijih institucija i ustanova potvrđuje koliko se značajno pristupa pripremi i realizaciji aktivnosti u čast velikana naše književnosti – Branka Radičevića, saopšteno je iz Ministrstva kulture.

Član Odbora, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković je tom prilikom istakla da je u planu da cela 2024. godina bude posvećena sećanju na Branka Radičevića i to ne samo u Sremskim Karlovcima, već i u čitavoj Srbiji u cilju podsećanja na veličinu lika i dela jednog od najznamenitijih srpskih književnika.

Predsednik Pokrajinske vlade i predsednik Organizacionog odbora Igor Mirović podsetio je da je Pokrajinska vlada podržala inicijativu Karlovačke gimnazije za obeležavanje važnog jubileja imajući u vidu značaj Branka Radičevića za našu književnost, umetnost ali i njegov simbolički značaj za naš narod.

Branko Radičević, jedan od najznačajnijih pesnika srpskog romantizma, rođen je 1824. godine u Slavonskom Brodu, a umro je 1853. godine u Beču.

Školovao se u Zemunu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Beču. Sremski Karlovci, Karlovačka gimnazija i Stražilovo zauzimaju posebno mesto u Brankovoj poeziji, pa su otuda pesnikovi posmrtni ostaci i preneti na Stražilovo pre 140 godina.

Ove godine biće po prvi put uređena staza od Stražilova do Brankovog groba, za šta je Pokrajinska vlada izdvojila 45 miliona dinara.

Organizacioni odbor za obeležavanje jubileja, u čijem radu učestvuju predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija kulture, Matice srpske, Udruženja književnika Srbije, Brankovog kola i Vukove zadužbine, osnovan je 8. novembra 2023. godine.

Članovi Odbora su: potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, upravnik Narodne biblioteke Srbije dr Vladimir Pištalo, predsednik Udruženja književnika Srbije Miloš Janković, predsednik Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić, direktor Karlovačke gimnazije Branko Stojkov, rektor Srpske pravoslavne bogoslovije Svetog Arsenija protojerej stavrofor Jovan Milanović, direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ Nenad Šaponja, direktor „Brankovog kola“ Nenad Grujičić i predsednik Skupštine Vukove zadužbine prof. dr Boško Suvajdžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari