Povodom sto godina postojanja, izabrane su najbolje pesme iz Diznijevih filmova 1foto: Youtube Screenshot

 

Bilo koja da ste generacija, verovatno ste jedan deo svog detinjstva proveli uz Diznijeve junake.

S obzirom da se u oktobru navršava 100 godina od kako je fabrika snova Volta Diznija počela da proizvodi najpoznatije i najgledanije crtane filmove, a samim tim i muzičke numere koje smo u njima mogli da čujemo, red je da se prisetimo pesama iz Diznijevih crtaća koje su najviše osvojile publiku.

Od studijskog prodora kratkometražnog crtanog „Steamboat Willie“ iz tridesetih godina prošlog veka, pa sve do ovomesečnog objavljivanja rimejka „Male sirene“ kao igranog filma, muzika je bila gorivo za celu Diznijevu mašinu. Igrala je ključnu ulogu ne samo u desetinama klasičnih filmova, kako animiranih tako i igranih, ali i u velikoj većini njihovih prepoznatljivih TV emisija na Dizni kanalu, i u većini vožnji u tematskim parkovima, takozvanim Diznilendima.

Imajući to na umu, portal Billboard je rešio da oda poštovanje za vek postojanja Dizni produkcije, i sastavio je listu od 100 najboljih pesama iz Diznijevog univerzuma, u koje je uračunao sve, od orkestarskih kompozicija do pop hitova. Naravno, kako to obično biva sa ovim listama, sto ljudi, sto ćudi, pa tako neki su oduševljeni a neki traže ponovno brojanje.

Na prvom mestu je „Mala sirena“ i pesma „Part of Your World“. Ova balada koja se nalazi na samom početku filma pored svog sanjanrenja koji nosi sa sobom, postavlja bitnu temu koju film nosi sa sobom, a to je pravo na ličnu slobodu. Naravno, pojavile su se odmah teorije zavere kako je produkcija nove „Male Sirene“ naručila ovakvu listu da bi sve išlo u korsit priče o ovoj bajci, Na drugom mestu je jedan od najpopularnijih crtaća iz ovog veke „Frozen“ i veliki hit „Let it go“.

Na trećem mestu se nalazi za našu publiku možda manje poznata kompozicija „It’s a Small World (After All)“ zbog toga što je ona prepoznatljiva onima koji su imali prilike da učestvuju u uzbudljivim vožnjama Diznilenda, dok je na četvrtom mestu pesma „Be Our Guest“ iz jednog od najnagrađivanijih i najhvaljenijih crtaća svih vremena „Lepotica i zver“.

Na petom mestu je „When You Wish Upon a Star“ pesma iz Pinokija, ali i melodija koja je nadrasla ovaj crtani i danas je povezujemo za mnoge druge špice i proizvode. Ovaj song je bio i prvi Oskar za kuću Dizni u kategoriji najbolje pesme. Na šestom mestu je čuvena ljubavna balada otpevana u duetu iz crtanog Aladin, „A Whole New World“.

Na sedmom mestu je „The Mickey Mouse March“ koja je bila špica za emisiju „Micky Mouse Club“ koji se emitovao preko 50 godina na američkim televizijama. U tim emisijama su se kao deca pojavile neke od najvećih zvezda današnjice, a melodiju ovog marša znamo i mi iz mnogih drugih situacija, iako nikad nismo bili u dodiru sa ovim emisijama. Na osmom mestu se nalazi Majli Sajrus, odnosno njen alter ego Hana Montana i pesma „Climb“. Serija o Hani Montani je bila neviđeno gledana (a i dalje je) na svim Dizni kanalima širom sveta, tako da ovako visok plasman ne treba da čudi.

Na devetom emstu je sjajna Džuli Endrjus koja je kao Meri Popins otpevala vanvremensku pesmu „A Spoonful of Sugar“, hit kako u šesdesetim godinama, kad je film izašao, tako i danas. Na deset mestu, kao i na osmom, novije nade Dizni televizije. „Highschool Musical“ i pesma „Breaking Free“.

Ako se pitate gde su Lion King, Jungle Book, Pepeljuga, ili možda Coco i Encanto, tu su. U prvih dvadeset ove liste. 

Oni koji su nezadovoljni ovom listom, smatrajući da su neke velike crtane filmove iz prošlosti, a samim tim i pesme zamenile neke „novotarije“ moraju ipak da znaju da su neka druga detinjstva a samim tim i novi crtaći i filmovi nastavili da se dešavaju i nakon što su oni odrasli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari