Povodom večerašnje premijere predstave „Devojčice“ Minja Bogavac: "Devojke mogu sve" 1Foto: Ivan Božić

Premijera pedstave   „Devojčice“ u režiji Milene Minje Bogavac , koja će biti održana večeras od 20 sati na sceni Reflektor teatra na Dorćol Platzu govori o problemima sa kojima se mlade žene, devojke i devojčice susreću tokom odrastanja.

Ideja predstave jeste da osnaži sve njih da jedna drugoj budu saveznice i podrška. Koautorke i izvođačice ovog komada nisu profesionalne glumice, već mlade žene koje koriste pozorište da podele svoja iskustva i zapažanja o ženskom odrastanju u patrijarhalnom društvu.

Sve priče koje pričaju su istinite i posebne, ali su istovremeno izabrane kao karakteristične za veliki broj devojaka u našem društvu.

Režiserka i dramaturškinja Minja Bogavac kaže da je ovaj komad istovremeno i umetnost i aktivizam:

„Ovo je intimistički, lični i ženski komad kojim želimo da pošaljemo jasnu poruku, da su sve devojčice na svetu vredne, hrabre, pametne, da sve zaslužuju da rastu u sigurnom i bezbednom okruženju, i ono najbitnije, da devojke mogu sve. Izvedba Devojčice je ujedno umetnost i aktivizam, jer „lično je političko”. Govorimo o sebi, da bismo razumele svet“, ističe Mnja Bogavac.

Slično misle i govore i koautorke i izvođačice predstave „Devojčice“:

Povodom večerašnje premijere predstave „Devojčice“ Minja Bogavac: "Devojke mogu sve" 2

„Ovo je predstava o nama. O svemu što smo želele. O svemu čega smo volele da se igramo kada smo bile devojčice. O našim maštanjima. Tajnim dnevnicima. O prvim ljubavima. O traumama. O izborima budućih profesija. O našim školama i fakultetima. O našim porodicama. I prijateljstvima. Ovo je takođe predstava o razočaranju. O strahovima. O nesigurnosti. I o nasilju. Ovo je predstava o ženskoj borbi protiv svih vrsti nasilja.Ovo je predstava o našoj borbi za nas same, ali i za sve druge devojčice i devojke: Ne želimo da se plašimo mraka, želimo bolji svet,“ ističu one.

Reflektor teatar ovim komadom osvetljava još jedan društveni problem, a to su predrasude i stereotipi sa kojima se mlade žene susreću tokom odrastanja.

Karte za predstavu se mogu nabaviti preko tickets.rs i u Reflektor teatru na Dorćol Platz Naredni termini izvođenja predstave „Devojčice“ su 7, 17. i 30. novembra u i+sto vreme i na istom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari