Požarevac: U toku radovi na rekonstrukciji Muzeja kulturne istorije 1Foto: pozarevac.rs

Kako se planira, do kraja juna trebalo bi da bude završena rekonstrukcija Muzeja kulturne istorije čija postavka treba da predstavi tipičnu požarevačku porodicu iz 19. veka, sa posebnim akcentom ka dinastiji Obrenović koja je veoma značajna za razvoj Požarevca. Vrednost radova je 22 miliona dinara, a projektom je predviđena rekonstrukcija suterenskog, prizemnog dela i potkrovlja, osim jednog dela objekta koji će zahtevati novi projekat i nova ulaganja.

Muzej kulturne istorije u Požarevcu je pod zaštitom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika i potiče iz druge polovine 19. veka.

Njegova rekonstrukcija započela je krajem decembra 2022.godine i rok za završetak radova je 200 kalendarskih dana.

-Objekat je nazvan Muzejom kulturne istorije i ta namena mu je data još pre više od 30 godina, ali i posle te namene ovo nije postao muzejski prostor. Cilj nam je da nakon završetka projekta ovo postane muzejski prostor, da izložba i postavka na ovom prostoru oslikava porodicu iz 19. veka, tipičnu požarevačku porodicu, ali sa posebnom pažnjom i osvrt na dinastiju Obrenović – izjavio je nakon obilaska radova gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović.

Požarevac: U toku radovi na rekonstrukciji Muzeja kulturne istorije 2
Muzej kulturne istorije Požarevac Foto:pozarevac.rs

Kako navodi ovaj požarevački medij, projektom je predviđena rekonstrukcija suterenskog, prizemnog dela i potkrovlja, osim jednog dela objekta koji će zahtevati novi projekat i nova ulaganja.

-To je plava soba u ovoj zgradi za koju izrađujemo konzervatorski projekat gde ćemo kasnije uraditi i restauraciju freski koje se nalaze na plafonu, jer to ne predstavlja grube radove koji se trenutno izvode. Nakon toga nas očekuje i konzervacija nameštaja iz tog perioda, a zadatak Narodnog muzeja je da kasnije ovde urede izložbeni prostor i da konačno nakon više decenija ovaj objekat dobije svoju namenu – kazao je gradonačelnik Požarevca dodajući da grad ima obavezu da ovaj objekat sačuva od zuba vremena, jer predstavlja istoriju Požarevca iz 19. veka.

Direktor Narodnog muzeja u Požarevcu, dr Gordan Bojković ističe da se radi o objektu veoma značajnom za prošlost grada.

-Pokušaćemo da pokažemo kako su ljudi u tom prelomnom trenutku za nastanak varoši živeli i koje su razlike života stanovnika u takvim naseljima i naseljima kakvo postoji u etno selu Tulba. Kada tome dodate kuću Dobrnjac gde se čuva život u našim kućama krajem 18. i početkom 19. veka imaćete jedno putovanje kroz istoriju ljudskog života u trajanju od 80 godina – rekao je Bojković.

Nadležni kažu da je u prethodnom periodu bila izvršena sanacija krova koji je prokišnjavao i da će sada biti rekonstruisan kompletan objekat, uradiće se i restauracija umetnički oslikanog plafona u centralnom salonu, a za stalnu postavku biće repariran nameštaj koji potiče iz tog perioda.

Prema rečima direktora Narodnog muzeja postavkom će pokušati da osvetle i jedan mali deo dinastije Obrenovića koja je veoma značajna za prošlost grada i u čije doba je Požarevac postigao najveći razvoj.

-Nažalost ta dinastija koja je stvorila Srbiju nije dovoljno zastupljena i vrlo malo je sačuvano od nje. Ovo je jedan način da se Požarevac toj dinastiji oduži – kazao je dr Bojković.

Pokrenuta je i procedura od strane Zavoda za zaštitu spomenika kako bi ovaj objekat postao spomenik pod zaštitom Republike Srbije, objavio je Boom 93.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari