Poziv za učešće u "Evropskom putu keramike" (FOTO) 1Učesnici kolonije Foto: Nenad Kovačević

Radovi nastali na ovogodišnjoj 24. Međunarodnoj koloniji umetničke keramike „Zlakusa“ izloženi su u užičkoj Gradskoj galeriji i mogu se pogledati do 13. decembra. 

Kolonija, koju je pokrenula Sofija Bunardžić, akademska slikarka – keramičarka i autorka projekta „Keramika Zlakusa“ iz Užica, uspostavila je jedinstvenu umetničku praksu koja spaja staru grnčarsku tradiciju i savremene tendencije u umetničkoj keramici.

Jedanaest autora iz osam zemalja (Italija, Hrvatska, SAD, Belgija, Rusija, Francuska, Australija i Srbija) stvaralo je, tokom deset dana avgusta, umetnička dela u domaćinstvu Gorana Savića, majstora grnčara iz Zlakuse, sela kod Užica poznatog po izradi grnčarije.

Oni su, primenjujući tehnologiju koja se vekovima koristi u Zlakusi, na drvenom ručnom vitlu i koristeći specijalnu glinu, izrađivali umetnička dela. Ta tehnika podrazumeva i to da izrađeni predmeti najpre prirodno suše, a potom se, umesto u keramičkim pećima, peku na otvorenoj vatri.

Postavku čine skulpture, instalacije i kompozicije koje su autori oblikovali u zavisnosti od sopstvenog osećaja materijala i tehnike, koju su savladali tokom kolonije.

„Umetnici su bili oduševljeni otkrivanjem stare grnčarske tehniku i uspešno su je primenili, izrađujuću umetnička dela kojima su iskazali sopstvene poetike“, ocenila je Sofija Bunardžić i izrazila očekivanje da će predstavnici lokalne samouprave odvojiti prostor u bivšoj kasarni u naselju Krčagovo za izlaganje radova sa kolonije.

Jedna od učesnica kolonije slikarka Marijana Čurčić, profesorka u Umetničkoj školi u Užicu, kazala je da je, iako se ne bavi keramikom, način rada u takvom okruženju bio pravi umetnički izaziv. „Iako sam znala za tehniku i materijal, bilo je to fantastično i potpuno drugačije umetničko iskustvo“, rekla je Čurčić.

Uroš Zvizdić, vajar iz Požege, svedočio je o posebnoj atmosferi i pozitivnoj energiji na koloniji koja je, kako je rekao, dragocena i „zbog spoja umetnika sa svih strana sveta i njihovih različitih umetničkih iskustava“.

Sofija Bunardžić je najavila mogućnost učešća „Zlakuse“ u projektu „Evropski put keramike“. To je, kako je objasnila, predložio Rolando Đovanini, profesor na Politehničkom univerzitetu u Milanu, u Školi za specijalizaciju u oblasti arhitektonskog nasleđa i pejzaža, koji je bio gost kolonije. Nosioci projekta su, kako je rekla, profesor Đovanini i njegovi saradici iz Faence, grada u kome se nalazi Međunarodni muzej keramike.

„U taj projekat trebalo bi da budu uključeni po jedan grad iz Srbije, Hrvatske i Grčke. Nadam se će se to ostvariti sledeće godine, jer smo dobili podršku Grada Užica“, objasnila ja naša sagovornica i dodala da će to biti i prilika za još jedno predstavljanje „Zlakuse“ u svetu, ali i za turističku promociju Užica.

Pragmatizam i lirika 

„U internacionalnom ambijentu, gde se pragmatizmu pojedinih autora pridružila liričnost drugih, kao čist osećaj „igranja sa glinom“ na upotrebnim predmetima, suprotstavila se savremena tendencija pripovedanja priča u mikroskulpturama“, piše profesor Đovanini u katalogu izložbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari