Pozorište iz Bitolja otkazalo učešće na festivalu Teatar na raskršću 1Foto: Stanislav Milojković

Narodni teatar Bitolj, iz Severne Makedonije, odlučio je da povuče predstavu „Bakhe“ Euripida, u režiji Igora Vuka Torbice, sa drugog pozorišnog festivala balkanskog kulturnog prostora Teatar na raskršću u Nišu, saznaje Danas.

Izvor našeg lista kaže da se bitoljski teatar na ovakav korak odlučio iz solidarnosti sa rediteljem Torbicom, koji je odbio da režira u Nišu zato što je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić prihvatio poziv Narodnog pozorišta u Nišu da bude pokrovitelj ovogodišnjeg festivala.

„Čiki Gergelji“ teatar iz Temišvara iz Rumunije je prvo pozorište koje je otkazalo učešće na festivalu sa predstavom „Labudovo jezero – novo viđenje“ u režiji Kokana Mladenovića.

– Drago nam je što je naša predstava „Labudovo jezero“ izabrana za festival, ali smo odlučili da je povučemo zbog saradnje sa Mladenovićem, koji je ovu predstavu režirao. Gospodin Mladenović je otkazao saradnju sa vašim festivalom zbog političke konotacije festivala i mi ćemo pratiti njegov primer – navode u „Čiki Gergelji“ teatru.

Mladenović je pre toga odbio da režira predstavu „Sitničarnica kod srećne ruke“ po tekstu akademika Gorana Petrovića, kojom je 11. marta trebalo da bude otvoren festival i obeležen dan niškog teatra.

– Direktor niškog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović je u ogromnoj panici jer je predstava iz Bitolja već druga otkazana iz ovogodišnje selekcije. Pokušava preko Ambasade Severne Makedonije u Beogradu da privoli Makedonce da ipak dođu na festival. To isto radi i preko rumunske ambasade kako bi teatar iz Temišvara došao u Niš. Vrši se ogroman pritisak i preko Ministarstva kulture Srbije koje je zatražilo zvanično obrazloženje od ove dve ambasade zašto su pozorišta iz njihovih zemalja odlučila da se povuku sa festivala – tvrdi dobro upućen izvor Danasa.

Naš sagovornik kaže da je Milovanović dodatno zabrinut jer postoje nezvanične najave da bi Slovenačko mladinsko gledališče iz LJubljane i Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba takođe mogli da otkažu učešće na Teatru na raskršću.

Direktor Narodnog pozorišta u Nišu nije želeo da govori za Danas, samo je rekao da „nema nikakav komentar i da ne daje ikakve izjave“.

Inače, na festivalu Teatar na raskršću, koji će biti održan od 11. do 19. marta u Narodnom pozorištu u Nišu, u takmičarskom delu je trebalo da bude izvedeno osam predstava, koje govore o odnosu čoveka prema slobodi.

Izuzetna selekcija

Posle zvanične najave koje će se sve predstave naći u selekciji drugog Teatra na raskršću reditelj Kokan Mladenović je ocenio da se radi o izuzetnoj selekciji.

– Niška publika će moći da vidi sve najbolje predstave koje su se igrale tokom protekle sezona na prostoru bivše Jugoslavije. Zaista se radi o sjajnim komadima – rekao je tada Mladenović.

U selekciji su, pored pomenutih, i predstave. „Tko se boji Virdžinije Vulf“, režija Lenka Udovički, Ulisis teatar Brioni, Zagreb i Beogradsko dramsko pozorište Beograd, „Baal“, režija Vito Taufer, Slovenačko mladinsko gledališče LJubljana Slovenija, „Antigona“, režija Angela Rihter, Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba, „Lorencačo“, režija Boris Liješević, Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd, „Razgovori o ljubavi“, režija Jernej Lorenci, Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ Cetinje Crna Gora i Drama slovenskog narodnog gledališča LJubljana Slovenija i „Kaligula“, režija Diana Dobreva, Nacionalni teatar „Ivan Vazov“ Sofija, Bugarska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari