TurajlićFoto: Promo

Dokumentarni diptih „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ (Nesvrstani i Filmske gerile) autorke Mile Turajlić biće prikazan u četvrtak, 4. januara u 18h i u 20:30 u Kulturnom centru Novog Sada u organizaciji Udruženja Off.

Između projekcija biće održan i razgovor sa autorkom.

„Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels“ je dokumentarni diptih koji vodi na arhivsko putovanje kroz filmske materijale koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti koji je pratio predsednika Tita trideset godina.

Kako je istakla autorka i rediteljka Mila Turajlić, rad na filmovima je trajao 7 godina, a u saradnji sa Filmskim novostima pronašli su i digitalizovali materijale koji do sada nisu prikazani, a koje je Stevan Labudović snimio na putovanjima mira u Aziji i Africi.

“Prvi film u diptihu posvećen je nastanku Pokreta nesvrstanih i Samitu koji je održan u Beogradu 1961. godine, dok je drugi film uzbudljivo putovanje u arhivske materijale koje je Stevan Labudović snimio tokom tri godine alžirskog rata za nezavisnost.

Svaki film stoji za sebe kao iskustvo, ali gledanjem oba dobija se mnogo šira slika značaja filmske slike koja se čuva u Filmskim novostima.”

Svetska premijera Non-Aligned održana je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA, Ciné-guerrillas je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), dok je srpska premijera diptiha održana na 28. Festivalu autorskog filma.

Mila Turajlić (Beograd, 1979) je rediteljka dokumentarnih filmova. Njen prethodni dokumentarni film „Druga strana svega“ premijerno je prikazan na festivalu u Torontu 2017. godine, a osvojio je 32 nagrade, uključujući prestižnu nagradu IDFA festivala za Najbolji dokumentarni film.

Časopis The New Yorker je ovo ostvarenje uvrstio u najbolje u 2018. Njen debitantski dokumentarni film „Cinema Komunisto“ (2010), premijerno je prikazan na festivalima IDFA i Tribeca, a potom osvojio 16 nagrada. Mila Turajlić je 2020. godine pozvana u članstvo Američke filmske akademije (Oskar).

Ulaznice u prodaji na svim mestima Gigstixa – https://new.gigstix.com/event/dokumentarni-diptih-novi-sad-04-januar-2024/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari