Praznik pozorišta u Zaječaru 1Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Od ponedeljka pa sve do 23. oktobra Zaječar će biti centar pozorišnih dešavanja najpre zbog 4. Festivala malih pozorišnih formi, a potom i zbog jubilarnih, 30. Dana Zorana Radmilovića.

Festivalska publika imaće priliku da vidi više nagrađivanih i kvalitetnih predstava, što je kako ističe direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” Vladimir Đuričić i jedan od ciljeva festivala.

-Festival malih formi osmišljen je kao festival u festivalu, a dosadašnja tri izdanja pokazala su da i male pozorišne forme imaju publiku – naglašava Đuričić.

Zemljom vukova, monodramom zagrebačkog Ulisis teatra u tumačenju Tonke Mršić i režiji Gale Nikolić, započinje Festival malih pozorišnih formi. Dan kasnije, u utorak, festivalska publika videće nagrađivanu predstavu Čaj sa Kublaj – kanom po tekstu Saše Radonjića u režiji i tumačenju Jugoslava Krajnova, kao i predstavu Vojvoda Živojin Mišić koju je, po tekstu dr Miće Živojinovića, režirao Velimir Mitrović, a igra Boško Puletić. Nagrađivani komad Nina biće izveden u sredu. Tekst i režiju potpisuje Nikolina Vujević koja i igra u ovoj monodrami. Nakon Nine, takođe u sredu, u komediji Poslednja šansa rađenoj po tekstu Mirjane Bobić Mojsilović, igra Suzana Petričević. Festival malih pozorišnih formi ove godine zaokružuje Slučaj gospodina Kostića, komad zaječarskog teatra koji će biti igran u čast nagrađenih.

-Ove godine smo dali šansu mladom Zaječarcu Stefanu Cokiću koji je napisao tekst za predstavu Slučaj gospodina Kostića. Režiju potpisuje mlada rediteljka Tamara Kostrešević, dok ulogu gospodina Kostića tumači Branislav Mijatović. Ono što mene posebno raduje je što smo i ove godine iznedrili još jednu monodramu, jer jedan od ciljeva ovog festivala je da pozorište “Zoran Radmilović” ima bar jednu monodramu tokom godine, ako ne i više. Taj žanr je bio nepravedno zapostavljen, a monodrame predstavljaju vrh pozorišne umetnosti – smatra prvi čovek zaječarskog teatra Vladimir Đuričić, dodajući: Žao mi je što ove godine sa nama neće biti Ivan Bekjarev, čovek sa kojim smo ovaj posao započeli i kome ćemo gledati na neki način da se odužimo.Tokom festivala podsetićemo se i na neki način odužiti našem Ivanu Bekjarevu za sve što je učinio i za ovaj festival i za pozorište u Zaječaru.

Na Festivalu malih pozorišnih formi ove će godine biti dodeljena nagrada stručnog žirija koji čine , Predrag Miletić, Spasoje Ž. Milovanović  i Nataša Petrović i nagrada publike za najbolju predstavu.

Uvod u jubilarne, 30. Dane Zorana Radmilovića čini predfestivalsko veče (15.10.) posvećeno Tomi Mijoviću, kao i zaječarska premijera dokumentarnog filma Glumčina, o srpskom glumcu Zoranu Radmiloviću. Scenario je rađen prema knjizi dramskog  Milana Cacija Mihailovića „Uspomenar 4 ‒ Čarobnjak Radmilović”, dok režiju potpisuje Vladimir Ristić.

Na festivalskom programu jubilarnih Zoranovih dana su aktuelne predstave Ateljea 212, Narodnog pozorišta Niš, Zvezdara teatra, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, koprodukcije Pozorišta Prijedor i Gledališča Kopar teatro Kapodistria, zajedničke predstave Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, kao i ovogodišnje premijere zaječarskog teatra Emilija Galoti  Pokondirena tikva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari