Pre no što roboti preuzmu svet 1

Suština pozorišta je u živoj umetničkoj igri u određenom prostoru, pred publikom čija je pozornost sastavni deo tog čina. To se događanje pak ne može digitalizovati zato što njegovi činioci nisu kodirani, nego promenljivi.

Sačinjeni su od mnoštva jednokratnih, jedinstvenih pojava koje su neponovljive, neizrecive i bezimene. Stvore se i zaiskre za tren negde u virtuelnom prostoru između osećanja igrača i gledaočeve svesti o njemu i deluju u oba pravca, neznano kako i koliko. Šta tu da traži jadni zalutali robot. Za njega tu posla nema. Čime da se pozabavi tako siguran, besprekoran, hladan i tačan kad ne može da razazna ni šta jeste zapravo, a šta kao bajagi. Mislio je, pošto je sam imitacija čoveka, da će u pozorištu naći srodnike po oponašanju. Prevario se. Robot i glumac su binarna opozicija, jer je pozorište sigurna kuća za humano doživljavanje i shvatanje sveta. Zato i kad roboti pobede i veštačka inteligencija preuzme na sebe osmišljavanje svega, i tada će, uz poeziju i neke druge umetnosti, pozorište ostati izvan njenih moći, kao nepokoreni vrt nekodiranih čuda. Evo i ovaj naš, peti po redu, festival Novi tvrđava teatar nastoji da za to bude dobar primer – istakla je rediteljka Vida Ognjenović juče na konferenciji za novinare najavljujući peti po redu Novi tvrđava teatar koji će biti održan u Vili Stanković u Čortanovcima.

Publika će imati priliku da vidi šest predstava: na otvaranju Festivala, 3. jula u produkciji Gledališče Koper, Slovensko gledališče Trst, Gradsko pozorište Pula, Pozorište Nova Gorica/Slovenija biće izvedena predstava „Baruffe“ u režiji Vita Taufera. Odmah sutradan, 4. jula je predstava „Šuplji kamen“ UK „Vuk Karadžić“, a predstavu je režirala Tatjana Mandić Rigonat. Za 5. jul je zakazana predstava „Prostor za revoluciju“ – Bitef dance company, koreografkinja i autorka koncepta je Isidora Stanišić. Zatim će 6. jula Pozorište mladih iz Novog Sada izvesti „Evgenija Onjegina“ u režiji Borisa Liješevića, a 7. jula će Tudor Vianu teatar Giurgiu iz Rumunije izvesti predstavu „Parada“ u režiji Kozmina Kretua. Festival će biti zatvoren 8. jula predstavom „Kralj Lir“ – Narodnog pozorišta Sarajevo, a reditelj predstave je Diego de Brea.

U ovogodišnjem žiriju su: reditelj Filip Markovinović, direktor Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz Valentin Vencel i glumica Gordana Đurđević Dimić.

Predstave počinju u 21 sat, a u slučaju kiše se sele u Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz.

Festival organizuje Udruženje građana „Novi tvrđava teatar“ Novi Sad i Studentski kulturni centar Novi Sad pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade AP Vojvodine.

Cene i prodaja karata

Karte se prodaju u Gigstixu. Prodaja počinje 18. juna. Pojedinačna karta je 700 dinara. Komplet za svih šest predstava je 3.500 dinara. U cenu karte uračunat je prevoz do Čortanovaca. Kod kupovine karte bitno je naglasiti da li je potreban prevoz. Autobus će svake večeri biti postavljen na stajalištu ispred Srpskog narodnog pozorišta. Za Čortanovce kreće u 19.30 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari