viminacijum foto promofoto promo

Predavanje čuvenog španskog biologa Karlesa Lalueza Foksa, profesora sa Univerziteta u Barseloni i nekadašnjeg predavača na Oksfordu i Kembridžu, danas (utorak) u SANU najavljeno je kao spektakularno. Profesor Foks je stručnjak za drevne DNK, a njegova beogradska tema na Vidovdan biće „Slovenske migracije i genetičko poreklo balkanskih naroda”.

“Višegodišnja studija o poreklu stanovništva na Balkanu pokazala je da je oko polovine genoma današnjeg srpskog stanovništvo autohtono, barem do bronzanog doba, a da je preostala polovina slovenskog porekla koja potiče od slovenskih migranata u 7. veku. To znači da migracijom Slovena na Balkan nije došlo do zamene stanovništva, već do mešanja autohtonog balkanskog genoma i genoma slovenskih migranata. Molekularni markeri sugerišu da je migracija Slovena na Balkan mogla da dođe sa teritorija današnje Poljske i Ukrajine. Ovo su rezultati istraživanja nekoliko naučnih institucija – Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ovdašnjeg Arheološkog instituta, Univerziteta Barselona i Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard”, kažu u SANU.

Teško je reći da li će ova studija koja analizira genetičku strukturu lokalnog stanovništva na području Srbije u bronzanom, gvozdenom, rimskom i postrimskom periodu staviti “tačku” na ovovremenu balkansku trku za “narod najstariji”.

U SANU objašnjavaju da “lokaliteti istraživanja genetičkih promena populacija uključuju Viminacijum, Medijanu, Timakum Minus i još nekoliko lokacija na Balkanu, što daje osnovu za analizu kasnijih slovenskih migracija i omogućuje utvrđivanje genetičke strukture modernog srpskog stanovništva u širem kontekstu ostalih balkanskih naroda”.

“Deo našeg autohtonog genoma čini genomski udeo rimske populacije, koja se između ostalog sastojala i od ljudi iz Anadolije, koji su u vreme Rimskog carstva migrirali u Viminacijum i druge delove teritorija današnje Srbije i ostavili traga u modernom genomu našeg stanovništva”, navodi se u najavi SANU za predavanje profesora Foksa i ukazuje na “zapanjujuću mešavinu populacija u Viminacijumu, gde je prvi put na teritoriji nekadašnjeg Rimskog carstva utvrđen genom skeleta koji je pripadao osobi iz podsaharske Afrike – Sudana, kao i DNK dva blizanca poreklom iz Španije i prisustvo germanskih naroda”.

“Velika heterogenost stanovništva potvrđena je prethodnim antropološkim istraživanjima što je bila jedna od polaznih osnova za sprovođenje projekta koji je putem analiza drevne DNK pružio odgovor i o poreklu žitelja antičkog Viminacijuma. Na ovaj način se upotpunjuju i proširuju već dobijena saznanja o ovom gradu koji je bio prestonica rimske provincije Gornje Mezije i predstavljao je važno uporište rimskih legija na Dunavu”, objašnjavaju u SANU.

Predavanje profesora Foksa biće održano na engleskom jeziku, a moći će da se u direktnom prenosu prati preko linka https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari