Predstava „Crvena“ večeras u užičkom pozorištu 1Iz predstave "Crvena"/Foto: Beoart

Duodrama „Crvena“, po tekstu Džona Logana, u režiji Danila Marunovića, nastala u produkciji Beoarta, prikazaće se večeras od 19,30 časova, u Narodnom pozorištu Užice.

Komad američkog pisca, scenariste i producenta je lucidna, univerzalna, intelektualno izazovna i emotivna rasprava o različitim aspektima umetnosti i umetničkog stvaranja, ali i o opštijim temama traganja za smislom, prolaznosti, usamljenosti, smrti.

Protagonisti su slavni slikar apstraktnog ekspresionizma Mark Rotko koji se, u svom njujorškom ateljeu krajem pedesetih godina prošlog veka, bori da balansira komercijalno zavodljivu narudžbu, sa svojim umetničkim vizijama i beskompromisnim životnim uverenjima, i njegov mladi asistent Ken, koji Rotka postepeno suočava sa bolnim zabludama, koje gaji u dinamičnom svetu umetnosti.

Obojici je zajedničko, navodi se u najavi, suočavanje sa strahom od beznačajnosti, ali i besmisla zbog nepomirivosti ideala i načela sa nužnom nemilosrdnom borbom za prostor vidljivosti, koji jedino omogućava neophodnu komunikaciju publike sa delom.

To je prva predstava koju će užička publika videti u okviru saradnje Narodnog pozorišta Užice i produkcije Beoart. U užičkom pozorištu, jednom mesečno, gostovaće ostvarenja koja su nastala na scenama  Ateljea 212, JDP, Bitefa i drugih beogradskih pozorišta.

U komadu igraju Branislav Lečić i Marko Grabež.  Scenograf je Dimitrije Popović, kostime je osmislila Andrijana Pajić, a reditelj Marunović je izabrao muziku i potpisuje dramatizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari