Predstava „Jugoslavija, moja dežela“ večeras na festivalu Novi tvrđava teatar 1Foto: Promo

Jedna od najiščekivanijih predstava 8. festiivala Novi tvrđava teatar, „Jugoslavija, moja dežela“, adaptacija istoimenog romana Gorana Vojnovića, u režiji Marka Misirače (koprodukcija Gledališče Koper/Pozorište Prijedor, Fondacija Friedrich Ebert Stiftung), igra se večeras u 20 časova, u Vili Stanković u Čortanovcima.

Vojnovićev roman, koji je od 2012. kada je objavljen postao bestseler i stekao kultni status u regionu, parafrazira nekadašnji slovenački turistički slogan, ali nas sećanjima na glavnog junaka stalno vraća u vreme bivše zajedničke države.

U predstavi, kao i u romanu, pratimo putovanje Vladana Borojevića kroz Balkan, i njegovu potragu za ocem, Srbinom, oficirom bivše Jugoslovenske narodne armije, danas ratnim zločincem u bekstvu, koji je nenajavljeno napustio porodicu.

U tom uznemirujućem putovanju Vladan mora da se suoči sa svojim životnim traumama i strahovima, i da ponovo otkrije svoj identitet…

Prema rečima Vojnovića, jednog od najprovokativnijih slovenačkih pisaca, reditelja, scenarista, kolumnista, koji se u svojim delima uglavnom bavi problematikom doseljenika s juga u slovenačko društvo, odnosi očeva i sinova, kao i odnos sadašnjosti prema prošlosti, univerzalne su teme, i svetska književnost ih je obradila na mnogo načina.

Predstava “Jugoslavija, moja dežela”, kako u svom tekstu kaže kritičar Svetislav Jovanov, otvara pitanja

kojoj meri na ovim prostorima deca još uvek ispaštaju za prestupe roditelja, da li se identitet pojedinca gradi na osnovu ili uprkos kolektivu (naciji, porodici), da li će nas stare, nasleđene ili nametnute priče i dalje trovati, ili ćemo, ipak, uspeti da začnemo nove?

Glavne junake igraju Blaž Popovski (vladan), Mojca Partljič, Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Igor Štamulak, Željko Erkić, Tjaša Hrovat, Sabina Halilović, Miljka Brđanin, Dean Batoz, Mirela Predojević.

Dramatizaciju potpisuju Ivan Velisavljević i Aleksandar Novaković, scenografiju Ivan Loboda, kostime Jelena Vidović, video i audio dizajn Petar Bilbija, a scenski pokret Marija Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari