Pod sloganom "Čuda se događaju, ali treba ih prepoznati", 9. festival Novi Tvrđava teatar od 1. do 7. septembra na otvorenoj sceni Vile "Stanković" u Čortanovcima 1Foto promo/Makedonski narodni teatar

Festival otvara Makedonski narodni teatar iz Skoplja sa predstavom „Neprijatelj naroda“, stižu i NP iz Sarajeva sa „Umjetnikom u gladovanju“, SNP iz Novog Sada sa „Kafka mašinom“, rumunsko-bugarsko-srpska koprodukcija „Čudo svetog Georgija“, koprodukcija NP iz Beograda i Centra za kulturu Tivat „Sitnice koje život znače“…, a kako za Danas ističe selektorka Vida Ognjenović, dogodile su se odlične predstave i ovde i u regionu

Ovogodišnje, 9. izdanje festivala Novi Tvrđava teatar odvijaće se od 1. do 7. septembra, pod sloganom „Čuda se događaju, ali treba ih prepoznati“, a na otvorenoj sceni Vile „Stanković“ u Čortanovcima publici će biti predstavljena nova domaća i regionalna ostvarenja.

Festival otvara Makedonski narodni teatar iz Skoplja sa novom inscenacijom kultnog Ibzenovog dela „Neprijatelj naroda“, u režiji Nine Nikolić, predstavom koja je s velikim uspehom premijerno izvedena početkom maja ove godine, a u liku glavnog junaka, dr Tomasa Stokmana, videćemo Nikolu Ristanovskog.

Sarajevsko Narodno pozorište stiže u Čortanovce sa modernom, furiozno zaoštrenom predstavom mladih glumaca „Umjetnik u gladovanju“, u režiji Alena Šimića, koja je napravljena prema motivima i fragmentima iz života, dela, pisama i dnevnika Franca Kafke.

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada predstaviće se ostvarenjem „Kafka machine“, inspirisanim Kafkinim delima i životom, u režiji Veljka Mićunovića, koje se od premijere decembra prošle godine na sceni „Pera Dobrinović“ igra s velikim uspehom.

Na 9. festival NTT stiže i koprodukcija tri države, predstava „Čudo svetog Georgija“, po drami makedonskog pisca Rusomira Bogdanovskog, u režiji Nikole Zavišića, iza koje stoje pozorišta iz Plevne (Bugarska), Arada (Rumunija) i Niša (Srbija).

 

 

Poslednja predstava koju ćemo na sceni Vile „Stanković“ ove godine gledati u takmičarskoj konkurenciji je „Sitnice koje život znače“, inspirisana delom italijanskog pisca Lorenca Maronea, u režiji Andreja Nosova, koja je upravo premijerno izvedena na 19. Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu.

„Sitnice koje život znače“ napravljene su u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu, Centra za kulturu Tivat i „Beo arta“.

Van takmičarske selekcije, publici će se predstaviti glumci pozorišta Portal FSU iz Beograda, koji će izvesti adaptaciju komada „Banović Strahinja“ Borisava Mihajlovića Mihiza pod naslovom „Ljubav i krivica“, u režiji Vide Ognjenović, koja je selektorka i direktorka festivala.

 

 

 

– Ponuda je bila velika i tome se radujem, dogodile su se neke odlične predstave i ovde i u regionu, i bilo je i lako i teško izabrati ovogodišnji program – kaže za Danas Vida Ognjenović.- Lako, zato što je ta ponuda bila dobra, a teško, zato što je svima nama fond ograničen, teško je pozorištima da kreću na put, a nije lako ni sakupiti ansambl u određenom terminu. Mislim da smo ipak uspeli da sklopimo jedan zanimljiv repertoar – dolaze nam tri nacionalna pozorišta, iz Skoplja, Sarajeva i Beograda, velika trojna koprodukcija koja povezuje pozorišta iz Arada, Plevne i Niša, SNP iz Novog Sada sa odličnom predstavom „Kafka mašina“. Ovaj repertoar obuhvata predstave rezličitih pozorišnih rukopisa u kojima se na visoko umetnički način smelo otvaraju neka pitanja i započinju rasprave o nama, našem vremenu i našoj nesnađenosti, i mislim da će biti zanimljivo i uzbudljivo biti u publici od 1. do 7. septembra – ističe Vida Ognjenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari