Ovacije predstavi „Život se sa mnom mnogo poigrao“ 1Foto Srđan Doroški

U Vili Stanković u Čortanovcima sinoć je započeo 8. međunarodni festival Novi tvrđava teatar, a jedan od naših najznačajnijih praznika pozorišne umetnosti zvanično je proglasila otvorenim Emina Salai Elor.

Mnogobrojnu publiku jedna od najnagrađivanijih glumica na ovom festivalu pozdravila je emotivnom i vrlo nadahnutom besedom:

– Hvala vam što ste sa nama zdušno gradili ovu tvrđavu teatra za ovih osam godina. Hvala vam što smo i večeras zajedno, ovako, na otvorenom, među drvećem i usnulim pticama, jer mi glumci ćemo uskoro kao mušice izleteti na scenu i slobodnim letom slaviti ptičji san, jer će vazdušni prostor najzad biti samo naš.

Hvala vam što pristajete da se spuštamo ovde na ovo mesto, gde je sve mirno i prirodno, dok ne dođemo mi da svemu zadajemo druga značenja.

Hvala vam što, kao i mi, kišu i vetar smatrate samo dobrim kulisama za istinsku pozorišnu igru. Hvala vam što se s poverenjem prepuštate našem tumbanju stvarnog i nestvarnog, pa s nama nemirno lutate kroz san i nesanicu.

Hvala vam što se ne plašite našeg ludila, kao što se ni mi ne plašimo vašeg prekog suda. Mi samo zajedno činimo pozorište – izjavila je u svojoj emotivnoj i nadahnutoj besedi Emina Salai Elor.

U ambijentu Vile Stanković, pred prepunim gledalištem (publiku iz Beograda i Novog Sada dovezla su dva autobusa i četiri kombija, a uprkos hladnom vremenu bila su popunjena i rezervna sedišta), festivalske zavese podigla je premijera predstave “Život se sa mnom mnogo poigrao”, u režiji Dina Mustafića.

Ovaj, po mnogo čemu izuzetni projekat, adaptacija istoimenog romana izraelskog pisca Davida Grosmana u kojem je glavna junakinja autentična ličnost sa našeg prostora,  pratila je velika pažnja pozorišne javnosti još od trenutka kada su započele prve probe.

Posebnu zanimljivost čini to što predstava “Život se sa mnom mnogo poigrao” na neki način spaja dvojicu svetskih književnih velikana – Danilo Kiš je još osamdesetih godina prošlog veka istraživao život Eve Nahir Panić, o njoj je snimio i dokumentarni film “Goli život”, a gotovo četiri decenije kasnije ona je postala glavna junakinja romana Davida Grosmana.

Jevrejka Eva Panić Nahir (u romanu i u predstavi zove se Vera), robijala je na strvu Sveti Grgur u blizini Golog otoka, a ušla je u istoriju i po tome što je prva javno govorila o postojanju logora za žene u godinama posleratne Jugoslavije…

Unutar te velike istorijske i političke drame koju

je preživela, nalazi se gotovo mitska ljubav ove

heroine i Radeta Panića, njenog muža, oficira kraljevske vojske, s kojim je otišla u partizane… Oboje su bili članovi organizacije “Beogradski ilegalci”, po kojoj su 1975. snimljeni hit serija i film “Otpisani”…

U režiji Dina Mustafića, i dramatizaciji teksta Darka Lukića, drama “Život se sa mnom mnogo poigrao” otvara temu prećutane i ućutkivane istorije, ali i mnogo više od toga.

Intimna golgota Eve Nahir Panić, koja nije pristala na političku i ideološku laž da je njen muž ruski agent, zbog čega je i sama završila na Golom Otoku, zapravo je metafora o stradanju, ovom prostoru i svima nama.

Kako se te istorijske strahote prenose sa generacije na generaciju, Mustafić nam u ovoj predstavi dočarava vrlo uzbudljivo, kroz životnu isposvest ćerke Eve Nahir Panić, koja je možda još bolnija i tragičnija, jer ona nema snagu svoje majke, a ni nadu. Tu je i unuka, čija je sudbina takođe “načeta” i povezana sa političkim lomovima, o kojima njena generacija ništa ne zna…

Višeminutne ovacije i oduševljenje publike kojima je sinoć ispraćena premijera ovogodišnje festivalske produkcije “Život se sa mnom mnogo poigrao”, pripali su sinoć reditelju Dinu Mustafiću i kompletnoj ekipi predstave, koja nam u dva sata igre dočarava događaje koji su i danas aktuelni – Gordani Đurđević Dimić (igra glavnu junakinju u poznijim godinama), Anamariji Serda (mlada Vera), Sanji Ristić Krajnov (ćerka Nina), Jugoslavu Krajnovu, Nataši Stanišić, Milošu Đuroviću, Zoltanu Molnaru, Aleksandri Pleskonjić Ilić, Mariji Medenici, Milu Lekiću, devočici Katji Lekić.

Aplauzima su ispraćeni i scenograf Željko Piškorić, kostimograf Marina Sremac, koreografi Frosina Dimovska i Anna Javoran, muzičari  Nikola Dragović (violina), Ivan Mirković (harmonika), snimatelj Dragan Đorđević, montažer Nenad Pirnat.

Repriza premijere “Život se sa mnom mnogo poigrao” zakazana je 8. septembra, na zatvaranju festivala Novi Tvrđava teatar.

Ostajem ostati

Na programu 8. festivala večeras je predstava „Ostajem ostati“, u režiji Gabriele Crnković, u samostalnoj produkciji glumaca iz Novog Sada. Drama obrađuje temu domovine, i postavlja pitanje da li iz nje treba otići ili, ipak, u njoj ostati, a glavne junake igraju Emina S. Elor, Judit Laslo, Bence Salai i Robert Ožvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari