Dramatičarka i rediteljka Vida Ognjenović: Na snazi je trijumf neznanja i političkog prostakluka 1Foto: Stanislav Milojković

Zastrašuje saznanje dokle je došla naša kulturna i humanistička kratkovidost – umesto da se postavi spomen-ploča, u Mostaru je srušena rodna kuća Predraga Matvejevića. Pisac čije je obimno delo gradivni činilac evropske kulture doživljava posmrtno poricanje i smeta provincijalnim moćnicima grada. I to je samo još jedan dokaz koliko nas kompleksira sve što nadrasta naš balkanski ćepenak na kojem uglavnom uspešno švercujemo nacionalističke opijate

– Sraman je varvarizam rušenje rodne kuće Predraga Matvejevića, koji se toliko ponosio svojim mostarskim duhovnim nasleđem. Ovo je trijumf neznanja i političkog prostakluka. Divljanje ubilačkih ideniteta, da parafraziram filosofa Amina Malufa – izjavila je Vida Ognjenović, dramatičarka, pozorišna rediteljka i spisateljica, predsednica srpskog PEN centra, komentarišući za Danas ovaj događaj.

– Postupak kojim su se oglušili o značajnu ličnost čija je delatna agenda bila humanitet nasuprot svake diktature i agresije. Filosof, pisac i profesor koji je generacije naučio borbi za istinu, za vrednost istorijskih činjenica kojima se poriču manipulacije i krivotvorenja, za poštenu i otvorenu javnu reč, evo, doživljava, posmrtno poricanje, kao da je za života istrpeo malo napada i zluradosti moćnika. Čovek čije je obimno delo gradivni činilac evropske kulture smeta provincijalnim moćnicima grada koji se nekad dičio svojim istaknutim sugrađanima. Evo, još jednog dokaza koliko nas kompleksira sve što nadrasta naš balkanski ćepenak na kojem uglavnom uspešno švercujemo nacionalističke opijate – smatra Vida Ognjenović, dodajući da zastrašuje saznanje dokle je došla naša kulturna i humanistička kratkovidost.

 

– Da se ruši kuća pisca, filosofa, neumornog borca za ljudska prava, humane odnose među ljudima i narodima, umesto da mu se postavlja spomen- ploča! Koje nasilno bezumlje, koja jadna uskogrudost. Kako smo zabasali u ovo more zabluda i u potpunu neosetljivost za sve što nije nabildovan nacionarcizam i politička novokomponovana narodna zabava u kojoj se sloboda dokazuje razularenom pornografijom. Predrag Matvejević je bio neustrašiva brana tome. U njegovo ime, kao njegova učenica, energično protestujem i optužujem – ističe  Vida Ognjenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari