Predstava kragujevačkog Teatra "Uspomene na Crvenu zastavu" gostuje u Narodnom pozorštu u Beogradu 1Foto: Petar Miljković

Ansambl Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca gostovaće sutra u Narodnom pozorištu u Beogradu sa predstavom „Uspomene na ’Crvenu Zastavu’” na sceni „Raša Plaović”.

Predstava koju je po tekstu Milovana Mračevića u kragujevačkom pozorištu režirao Aleksandar Lukač, imala je premiejru na matičnoj sceni 3. maja.

Scenografiju predstave potpisuje Ana Kolbjanova, kostimografiju Jelena Janjatović a muziku Dragoslav Tanasković Trnda. U predstavi igraju: Čedomir Štajn, Isidora Rajković, Miodrag Pejković, Marina Perić Stojanović, Nikola Milojević, Milica Majstorović, Nadežda Jakovljević, Dragan Stokić, Bogdan Milojević i Avram Cvetković.

„Pre dvadesetak godina razgovarao sam sa čovekom koji je radio u Zastavinoj namenskoj proizvodnji o razlici života u Kragujevcu za vreme Tita i života u postkomunističkom i postjugoslovenskom vremenu. Razliku je stavio u jednu rečenicu: ’Srušila se čitava jedna civilizacija’”, kaže autor teksta Milovan Mravčević, koga je ta rečenica „proganjala” i doprinela da „napiše komad o čoveku koji je prevaren da veruje da se vratio u vreme kada je stara civilizacija još uvek postojala”.

Za reditelja Aleksandra Lukača pisac Milovan Mračević je prevashodno istoričar koji dramski oblikuje svoja istraživanja.

„U slučaju Uspomena na ’Crvenu zastavu’” on svesno otvara svoje istorijski precizno delo interpretaciji i čitanju koje umnogome zavisi od sećanja. Naravno, zavisno od godišta učesnika ali i posmatrača, ta sećanja su izvorna ili sekundarna, prepričana, anegdotalna, i nadasve nepouzdana. Kao takva, ona paradoksalno dovode u pitanje istorijske činjenice i nameću zaključke o našoj, ne tako davnoj prošlosti, zasnovane na shvatanju naše sadašnjosti, izjavio je Lukač povodom premijere u kragujevačkom Teatru.

A po njegovom mišljenju „ta sadašnjost je prevashodno obojena egzistencijalnim strahovima od kojih, barem u ovoj predstavi, nudimo utočište u varljivoj udobnosti nostalgije”.

Početak predstave „Uspomene na ’Crvenu zastavu’” je u 20 sati i 30 minuta na Sceni „Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari