Predstava zaječarskog i pozorišta iz Prištine Antigona otvara 57. Festival profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” u Leskovcu 1Foto: Antigona - plakat

Predstojeći 57. Festival profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” otvoriće predstava Antigona rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke krajine ”Zoran Radmilović” i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici.

Ovu Sofoklovu tragediju koju je adaptirao je i režirao Nenad Todorović, glumci zaječarskog i teatra iz Prištine igraće sutra veče u Narodnom pozorištu u Leskovcu u kome se održava ovogodišnji Festival profesionalnih pozorišta Srbije. Pozorište „Zoran Radmilović“ iz Zaječara na „Joakimu“ će biti zastupljeno i predstavom Bliži nebu, autora i reditelja Željka Hubača.

-Uspeli smo da u predhodnih nekoliko godina teatar vratimo tamo gde pripada i izvedemo ga iz ozbiljne produkcijske krize u koju je zapao što se tiče učešča na festivalima i rejtinga u zajednici profesionalnih pozorišta Srbije, pa će tako i na Festivalu „Joakim Vujić“ zaječarsko pozorište biti prisutno posle sedam godina – kaže direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić.

Selektor 57. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije, dr Miodrag Radonjić, odabrao je osam predstava koje će počev od sutra biti na festivalskom programu.

Pored Antigone za festival su selektovane i predstave Ako dugo gledaš u ponor, pozorišna poema po motivima istoimenog romana Enesa Halilovića, autor i reditelj Zlatko Paković, Regionalno pozorište Novi Pazar i Кulturni centar Novi Pazar, zatim Trpele Bobana Skerlića i Milene Depolo, režija Aleksandra Кovačević, Кraljevačko pozorište i Šabačko pozorište, Za sada je sve ok, autorski projekat Nataše Rajković, Snežane Trišić i glumaca predstave, po tekstu Nataše Rajković „Prozor“, reditelj Snežana Trišić, Кruševačko pozorište.

Sledi komad Bliži nebu po tekstu i u režiji Željka Hubača, Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, Gde smo ono stali Marjana Todorovića, Narodnog pozorišta Niš u režiji Nenada Todorovića i Sećanje vode Šile Stivenson, rediteljke Olje Đorđević, Narodno pozorište Leskovac.

U čast nagrađenih na 57. Festivalu „Joakim Vujić“ biće igrana predstava cI to se zove ljubav Mari Šizgal, u režiji Кsenije Кrnajski, Narodnog pozorišta Užice.

Ovogodišnji „Joakim Vujić“ u Leskovcu traje do 30. Septembra, a festivalski žiri čine glumica Danica Maksimović, scenograf Miodrag Tabački i reditelj Vladimir Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari