Predstave po četvrti put na neadekvatnoj sceni 1Sala Doma vojske u Vranju: Detalj sa prošlogodišnjih Borinih dana

Ovogodišnja manifestacija „Borini pozorišni dani“ u Vranju od 21. do 26. oktobra i ovoga puta prati sudbinu ovdašnjeg teatra koji pune četiri godine funkcioniše u vanrednom stanju: bez pozorišne sale, sa malo publike i u neadekvatnim uslovima za rad.

Manifestaciju će otvoriti „Uvela ruža“ po tekstu Borisava Stankovića, u režiji Valjevca Milana Neškovića, a potom će uslediti još četiri predstave. Reč je o ostvarenjima „Nemoš pobeći od nedelje“ Tena Štivčića, u režiji Slađane Kilibarde Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, „Primadone“ H. N Sinestera u adaptaciji i režiji Irfana Mensura u izvođenju pozorišta „Jugoart“ iz Beograda, te „Drita“ po tekstu Danice Nikolić u režiji Ksenije Krnjajski „Puls teatra“ iz Lazarevca.

Umetnički saradnik ove manifestacije Željko Hubač, dramski pisac iz Beograda, zbog neadekvatnog prostora u kome se odvijaju predstave (sala Doma Vojske) imao je problem da odabere predstave koje će moći da se uklope u „svu tesnoću prostora za scensku igru“. Uz to, ovu manifestaciju poslednjih godina prati i bitno manji finansijski budžet, što dodatno „Borine pozorišne dane“ svodi na revijalni karakter, u kome najveću dobit ima ovdašnja pozorišna publika koja gotovo da se odvikla od gostovanja prestižnih pozorišnih trupa iz prestonice, ali i drugih delova Srbije.

U pratećem programu manifestacije biće otvorena izložba o Miri Stupici, što je možda i najveći benefit ovogodišnjih pozorišnih dešavanja u Vranju koja će proteći u nastavku „serijala obećanja“ i licitiranja rokovima kada bi zgrada pozorišta bila završena, nakon požara koji ga je uništio. Dotle za utehu sledi bar malo pozorišno provetravanje teatarske učmalosti u koju je zajedno sa ansamblom Pozorišta „Bora Stanković“ upala i ovdašnja publika.

Pozorišni “komad” i sa oplatolom

Trenutno se u betonskom prostoru buduć sale odvija „pozorišni komad“ u kojoj radnici Instituta za nuklearnu fiziku iz Vinče rade na otklanjanju smrdljive hemijske supstance „oplatol“ opasne po zdravlje, a koja je korišćena u prvoj fazi rekonstrukcije. Ovaj posao trebalo bi da bude završen do kraja januara naredne godine, kada bi počela druga faza obnove, pod uslovom da se obezbedi novac za sve druge radove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari