Predstave po kojima pamtimo Igora Vuka Torbicu 1Foto: Nenad Kovačević

Pre dve godine, 16. juna 2020. godine kao da je vreme stalo. Iznenada nas je u 33. godini pozorišni reditelj napustio Igor Vuk Torbiica. Nije ostao zaboravljen. U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu od 24. do 28. januara, kao u i Narodnom pozorištu u Beogradu, od 26. do 30. januara ove godine održana je revija “Igorovi dani”.

„‘Hinkeman’, ‘Carstvo mraka’, ‘Mizantrop’, ‘Tartif’, ‘Tit Andronik’, ‘Bakhe’, ‘Krvave svadbe’, neki su od naslova po kojima ćemo ga pamtiti. A pamtićemo ga i po nečem mnogo većem. Po snazi i strasti da usadi ljubav prema pozorištu i životu, u srca svih nas koji smo ga upoznali“, ostalo je zapisano u saopštenju porodice i prijatelja u kome piše i ovo: “Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živeo i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regiona. U gradu koji je voleo i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju“.

Podsetimo, Igor Vuk Torbica rođen je u Drvaru 1987. godine, diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, 2013. godine, u Beogradu, u klasi profesorke Alise Stojanović.

Kao najbolji student pozorišne režije u generaciji, dobitnik je nagrade „Hugo Klajn“.

Na trećoj godini studija, njegova ispitna predstava „Pokojnik“ dobila je glavnu nagradu festivala „Studio fest“ i biva uvrštena u redovni repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Režirao je „Carstvo mraka“ Lava Tolstoja (Narodno pozorište u Beogradu), „Razbijeni vrč“ Hajnriha fon Klajsta (Jugoslovensko dramsko pozorište), Molijereovog „Don Žuana“ (Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina), „Hinkemana“ Ernsta Tolera (Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb), „Priče iz Bečke šume“ Edena fon Horvata (Gradsko dramsko kazalište „Gavela“). 2016. godine, Torbica dobija nagradu „Ardalion“ za najbolju režiju za „Hinkemana“, koja je ujedno proglašena i za najbolju predstavu festivala.

Za postavku istog komada nagrađen je i na 31. festivalu Gaveline večeri.

„Hinkeman“ je ovenčan i Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u celini na 24. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci dobija čak četiri priznanja žirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari