Predstavom ”Život se sa mnom mnogo poigrao” u režiji Dina Mustafića počinje Novi Tvrđava teatar 1

Inspirisan istoimenim romanom Davida Grosmana, kao i dokumentarnim snimcima, izjavama i intervjuima o životu Eve Nahir Panić, pozorišni festival Novi Tvrđava teatar je producirao novu predstavu “Život se sa mnom mnogo poigrao” u režiji Dine Mustafića, a koju će publika premijerno moći da vidi u petak, 3. septembra, u Čortanovcima.

Upravo ovom premijerom će svečano biti otvoren 8. Novi Tvrđava teatar, festival koji se održava u lepom ambijentu Vile Stanković, ove godine sa motom “Pozorište vidi i u mraku”.

Predstave za ovaj festival selektuje književnica i rediteljka Vida Ognjenović, a ove godine na Festivalu biće prikazano pet predstava o kojima je na konferenciji za novinare bilo reči.

“Svakako sam želela da nalazim predstave u kojima će u centru biti čovek, njegova sudbina, njegova sreća i nesreća i njegov humani nastup prema svetu. Publika će se na ovom festivalu uveriti da postoji takvo pozorište, da je pozorište svemoćno i da ono vidi i u mraku”, izjavila je Vida Ognjenović obrazlažući svoju selekciju za ovogodišnje izdanje festivala.

Tim festivala nije krio ponos i radost što su, nakon izuzetno uspešne produkcije predstave “Upotreba čoveka”, uspeli i ove godine da u njihovoj produkciji bude urađen još jedan projekat.

“Vida je, znajući bespogovorno moje opsesivne teme u pozorištu, predložila da radim ovaj Grosmanov roman.

Znala je moju sklonost ka dramatizacijama i adaptacijama i uopšte prema velikim epohama koje nam mogu biti inspirativne jer one i danas oslikavaju naš položaj u društvu i naš odnos prema svetu.

Sećam se još kada sam bio dete kako se ispod tona govorilo o sudbini golootočana, o logorašima. Stidljivo je u jugoslovenskoj književnosti ova tema bila zastupljena.

Veliki broj ljudi, nevinih, stradalo je u toj golgoti i torturi koja je bila jeziva.

Izraelski pisac David Grosman bio je i sam inspirisan istraživanjem Danila Kiša o gospođi Nahir Panić a mi smo njegov roman adaptirali.

Darko Lukić potpisuje dramatizaciju ali mi smo, svakako inspirisani Grosmanovim romanom, unutra inkorporirali i drugog materijala koji je onda bio osnova za naš rad na predstavi.

Već odavno mi je puno interesantniji sam proces rada od konačnog rezultata. Pre svega, još jednom sam se podsetio koliko je svet bez ideala i humanizma okrutan i otuđen.

Mislim da mi upravo živimo u takvom svetu. Ako pođemo od toga da je Ernest Blok rekao da je humanizam odrastao u utopiji, onda nam je jasno koliko nam danas u 21. veku nedostaje utopija”, rekao je Dino Mustafić, koji je predstavio i junakinju predstave.

“Ona je upravo jedna takva žena sa fascinantnom biografijom, osoba koja je bila u stanju da žrtvuje svoj život, da ga podredi idealima u koje je verovala.

Među tim idealima je bila i socijalna pravda i jednakost. Ona u jednom momentu i kaže da je internacionalista, da je ona tamo gde je proleterijat.

Ona je fundirana i jednom mitskom ljubavi prema svom suprugu koji je na neki način i fabularni okidač zbog čega se sve i desi jer je on lažno optužen da je ruski agent. Eva Panić upravo na to ne pristaje, na tu političko ideološku konstrukciju i laž.

Zbog toga ona odlazi na golootočku torturu. Kada pomislite da ovo nije imaginacija nego da se radi o stvarnoj junakinji sa stvarnom biografijom, onda imate beskrajno divljenje prema takvim ljudima, prema takvim karakterima.

Mi upravo u ovom mraku oko nas, oportune i korumpirane elite koja se vladajući odavno prodala, vapimo za takvim ljudima. Danas je najteže na Balkanu sačuvati principijelnost, odanost i lojalnost principima u koje verujemo, sačuvati svoj svetonazor.

Danas kada vidimo kako mnogi presvlače odela, kako kao Joneskovi nosorozi riču u jednoj neofašizaciji društva, ova predstava je i te kako lekovita za dušu ali i upozoravajuća da bez ovakvih ljudi kakva je bila naša junakinja u našoj sredini nikada neće biti katarze i ozdravljenja.

Neverovatna je njena širina, njena spremnost za oprost, dubina njene duše, koja nestaje u ovakvom svetu neoliberalnog kapitalizma, u svetu koji više nema sluha za takve ljude kakva je ona bila.”

Sve predstave na festivalu Novi Tvrđava teatar počinju u 20 časova. Ulaznice su u prodaji u Giks tiksu.

Cena za pojedinačne predstave je 1.000 dinara, a komplet ulaznica za sve predstave je 4.000 dinara, a u cenu je uračunat i prevoz koji je organizovan do Vile Stanković u Čortanovcima i iz Beograda (kod Pete Beogradske gimnazije, svako veče u 18.30), kao i iz Novog Sada, svako veče od 19 časova (kod autobuske okretnice preko puta Srpskog narodnog pozorišta i Uspenske crkve).

Takmičarski program

Pored premijerne izvedbe predstave “Život se sa mnom mnogo poigrao”, publika videti i predstavu inspirisanu pesmom “Talisman” Šandora Vereša “Ostajem ostati” rediteljke Gabriele Crnković (4. septembar), “Jugoslavija, moja otadžbina” Gorana Vojnovića u režiji Marka Misirače u koprodukciji Gledališča Koper i Pozorišta Prijedor (5. septembar), “Nesrećni” Fišt Milana u režiji Ištvana Albua rumunskog pozorišta “Figura Studio Georgeni” (6. septembar) i “Berači snova” Vladimira Đurđevića u režiji Božidara Đurovića Zvezdara teatra iz Beograda (7. septembar).

Festival će biti zatvoren 8. septembra izvedbom prve reprize predstave “Život se sa mnom mnogo poigrao” i proglašenjem nagrađenih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari