Premijera “Bliskosti” 5. marta u zaječarskom pozorištu 1Foto: Plakat

Rediteljka Snežana Udicki je na sceni Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru postavila predstavu “Bliskost” Patrika Marbera koja će premijerno biti izvedena večeras.

Uloge u predstavi koja je svetsku premijeru imala 1997. godine u Londonu tumače Nataša Petrović, Ana Bretšnajder, Miloš Tanasković i Miloš Đuričić, koreograf predstave i za scenski pokret zadužen je Petar Pjer Rajković, scenografiju potpisuje Mirko Stokić, a kostime Snežana Kovačević. Fotograf je Tatjana Galić-Zetović, a dizajner video materijala Pavle Kunovčić.

-Tema partnerskih odnosa i njihove tamne strane, toliko prisutne u našim životima, a vidljivo odsutne s pozorišnih repertoara, podstakla me je da budem uporna u nameri da poznatu dramu Patrika Marbera „Closer“ ili kako smo je mi preveli – „Bliskost“, postavim na scenu s generacijski bliskom glumačkom ekipom. Iz te saradnje su se iskristalisala bitna pitanja koja postavlja ova predstava a to su: šta je u modernom svetu postalo toliko specifično, a o čemu ne želimo otvoreno da govorimo, koju vrstu emotivne hendikepiranosti želimo da prikrijemo i koje nas ljudske slabosti koče na putu do zrelog partnerskog odnosa. Savremeno društvo je nametnulo obrazac zbližavanja dvoje ljudi isključivo na seksualnom, površnom nivou, a zanemarilo zreo partnerski odnos. Tako smo postali deo sveta u kome svima nedostaje ljubav, a pojedinac je nesposoban da je pruži, jer nema kapacitete za bilo kakvu vrstu dubljeg otkrivanja emocija. – objašnjava rediteljka Snežana Udicki.

Prema njenim rečima junaci ove predstave upravo u sebičnoj želji da dobiju više nego što već imaju i što ih čini srećnim, tragaju za nečim navodno boljim i to ih dovodi u situacije gde na kraju izgube sve što imaju.

-Naša predstava na ironičan način pokazuje današnje shvatanje ljubavne veze i postavlja možda najbitnije pitanje, a to je – zašto se plašimo bliskosti, da li je uopšte potpuna bliskost moguća i ako jeste, koliko dugo može da traje?Radi se o ljubavnoj melodrami sa komičnim elementima i likovima u kojima će se publika prepoznati. – navodi Snežana Udicki.

Prema očekivanjima Rediteljka smatra da će “Bliskost” osim što će naći put do srca publike, imati i edukativni karakter i da će naterati gledaoce da razmisle gde greše u odnosu sa partnerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari