Premijera "Dnevnika Diane Budisavljević" 11. novembra u Kombank Dvorani 1

Srpska premijera filma “Dnevnik Diane Budisavljević“ rediteljke Dane Budisavljević održaće se u ponedeljak, 11. novembra u 19 časova u Kombank Dvorani.

Ovogodišnji apsolutni pobednik Pulskog filmskog festivala koji je nakon izvođenja po Hrvatskoj gde je u prepunim salama doživljavao stajaće ovacije, opisan je kao istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima.

Film prati Dianu Budisavljević, austrijsku humanitarku i socijalnu aktivistkinju koja je tokom Drugog svetskog rata organizovala akciju spašavanja i zbrinjavanja 10.000 pravoslavne dece iz ustaških logora.

Austrijanka Diana Budisavljević sa suprugom lekarom srpskog porekla Julijem Budisavljevićem, ćerkama I tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. saznaje da se Židovke i Srpkinje s decom odvode u logore gde umiru od gladi i bolesti. Jevrejska opština šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje se niko ne brine. Koristeći svoje austrijsko poreklo, Diana apeluje na vlast, crkvu i Crveni krst da spase barem decu. Niko od njih ne želi da preuzme odgovornost.

Sa nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizuje akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10.000 dece I udomljeno u hrvatske porodice, navodi se u najavi premijere.

Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog detinjstva i tek tada spoznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene. Četvoro svedoka stradanja u svojim autentičnim ispovestima u filmu dele strahote koje su preživljavali.

Svesna da će i rat jednom proći, Diana je pomno vodila kartoteku dečjih sudbina sa željom da ih opet spoji sa roditeljima, ali nju će joj bespovratno otuđiti komunistička vlast 1945. kada Dianino germansko i građansko poreklo postaju nepoželjni.

Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

Najiiščekvaniji hrvatski film u Srbiju dovode This and That productions, festival Slobodna zona i produkcija Hulahop. Film je Srbiji podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje Srbije i Filmski centar Srbije.

Kate za svečanu premijeru filma Dnevnik Diane Budisavljević, mogu se kupiti u biletarnici Kombank dvorane i na portalu tickets.rs, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari