Nasilje više nije šokantno, danas je šok kad se dogodi nežnost: U JDP večeras premijera drame Enda Volša, u režiji Sima Đukića 1Foto promo Nebojša Babić/JDP

Dramom „Disko svinje“ Enda Volša, jednog od vodećih irskih dramatičara i na velikim evropskim scenama, koja  premijerno stiže na repertoar Scene Studio Jugoslovenskog dramskog pozorišta večeras u 20.30h, u režiji Sima Đukića, ova kuća na početku nove sezone nastavlja svoju posvetu mladima, kroz inscenaciju dela koja se bave važnim temama mladosti, i angažovanjem novih mladih autorskih ekipa.

Kako je istaknuto na jučerašnjoj konferenciji za novinare, uz predstave „Bolest mladosti“, „Incident na granici“ i „Limeni doboš“, Volšova drama, koja se igra kao mitologema našeg surovog doba i mladih generacija koje su izgubljene, prepuštene same sebi i tek na pragu života, a već su vrlo agresivne i naizgled ne traže ništa osim toga, nastavlja taj repertoarski koncept JDP.

Nasilje više nije šokantno, danas je šok kad se dogodi nežnost: U JDP večeras premijera drame Enda Volša, u režiji Sima Đukića 2
Foto promo Nebojša Babić

Radnja “Disko svinja“ dešava se u mračnom parku, u predgrađu Svinjograda, gde dvoje divljih tinejdžera, nerazdvojnih od rođenja, opijenih alkoholom i lakim drogama, proslavljaju svoj sedamnaesti rođendan. Evocirajući događaje iz prošlosti, njihovoj surovoj zabavi nema kraja…

Pored reditelja Đukića, o svojim ulogama i širem značaju ovog komada govorili su juče Sara Simović i Veljko Stevanović koji igraju glavne junake, dramaturškinja Sofija Dimitrijević, kostimografkinja Marija Milekić, i kompozitor i dizajner zvuka Matej Rusmir.

U ekipi predstave su i Predrag Štrbac, koji je preveo Volšovu dramu, scenografkinja i dizajnerka svetla Nađa Vukorep, a za scenski pokret bila je zadužena Tamara Pjević.

– Glavno pitanje kojim se bavimo je kako artikulisati ljubav, ili, šta se to dogodi u mladom biću, kakav je to strah koji ga tera da svoja osećanja izražava agresivnošću – izjavio je Đukić.

– I to je univerzalni problem, živimo u društvima koja počivaju na nasilju, i mi smo „Disko svinje“ radili kao „dramaturgiju šoka“, odnosno, u poznatom pravcu „in your face“ dramaturgije, čiji je cilj bio da šokira. Međutim, paradoksalno je što danas nasilje više nije šokantno, sada je šok kad se dogodi nežnost, kad na topao i iskren način pokažemo osećanja.

Prema rečima Đukića, ova predstava je prilično furioznog tempa, situacije i događaji se smenjuju velikom brzinom i glumcima to ume biti veoma naporno.

– Boja ljubavi jeste u centru ove priče, a težište je na nesposobnosti da se artikuliše ljubav. Onda se ta emocija predstavlja kroz agresiju, destrukciju, autodestrukciju. Kao da likovi samo kroz povređivanje drugih i sebe umeju da vole. Predstava postavlja pitanja kako se dolazi do ljubavi, kako se dolazi do slobode, ali i zašto se plašimo da dobijemo odgovore na ta pitanja – istakao je Đukić.

Nasilje više nije šokantno, danas je šok kad se dogodi nežnost: U JDP večeras premijera drame Enda Volša, u režiji Sima Đukića 3
Foto promo Nebojša Babić

Kako je najavila Sofija Dimitrijević, ona je uradila vrlo radikalnu adaptaciju, ostalo je samo suština Volšove drame i njen kostur, jer ovaj tekst to omogućava.

– Tragali smo tokom celog procesa u kontekstu naših želja i iskustva, „Disko svinje“ su se pojavile 90-tih godina, i nama je bilo uzbudljivo šta je od pitanja koje je postavljalo to doba ostalo danas, tri decenije kasnije. Sam komad bio je odličan predložak da od toga napravimo našu predstavu kao jedno egzistencijalno pitanje ljubavi u kontekstu dramaturgije „novog brutalizma“ – objasnila je dramaturškinja.

– Ovde je prisutno pitanje identiteta, slobode, saznanja, sa ciljem da ga postavimo na drugačiji način, da uz adaptaciju tragamo kroz replike. Dosta smo radili na tekstu tokom procesa, nisam samo predala adaptaciju iz dve verzije, nego smo sve menjali i dorađivali tokom proba – istakla je Sofija Dimitrijević.

Glavni junaci ove priče, Svinja i Prcoljak, žive u svetu Svinjogradakoji je lišen istine, i oni znaju da je moraju ostvariti Zajedno. Svet bez ljubavi koji dvoje mladih ljubavnika osnivaju, biva narušen kada se ta blasfemična reč pojavi kao mogućnost…

Prema rečima Sare Simović i Veljka Stevanovića, rad na „Divljim svinjama“ bio je specifičan, poseban, uzbudljiv, i fizički vrlo iscrpljujući.
Tekst su čitali samo na prvoj probi, tada su sa rediteljm i dramaturškinjom razgovarali o svojim ulogama i Volšovoj drami, a onda su krenuli sa improvizacijama i taka je ostalo do kraja rada na predstavi.

– Ovo je prava duodrama, jako zahtevna, samo nas dvoje smo na sceni, tako da je sve potpuno drugačije od predstava Jugoslovenskog dramskog u kojima sam igrao, „Edip“ i „Tit Andronik“. Ovde nema starijih kolega koji mogu da nam pomognu, kao što su glavni glumci tih predstava Milan Marić i Goran Šušljik. Iskreno, „Disko svinje“ su naporne je fizički, emotivno, psihički – istakao je Veljko Stevanović.

Repriza premijere „Disko svinja“ zakazana je 28. decembra na istoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari