Premijera filma „Šešir profesora Koste Vujića“ reditelja Zdravka Šotre, a po romanu Milovana Vitezovića, biće održana večeras u 18 i 21 sat u Sava centru, a od 2. februara film će se naći na redovnom repertoaru u bioskopima. Ovo je priča o neverovatnom profesoru Kosti Vujiću, dobroćudnom osobenjaku i hedonisti, pedagogu posebne vrste, za koga je njegov đak Mihailo Petrović – Mika Alas napisao da je bio najoriginalniji profesor 19. veka.

Istovremeno, to je priča i o neverovatnom razredu maturanata Prve muške gimnazije, koju čine Mihailo Petrović – Mika Alas, Jovan Cvijić, Pavle Popović, Jaša Prodanović, Milorad Mitrović, Milutin K. Dragutinović, Ljubomir Stojanović i drugi.

– To je razred za sva vremena, kakvog nije bilo ni pre ni posle – istaknuto je na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom premijere. Reditelj Zdravko Šotra rekao je da je, za razliku od ranijeg filma o profesoru Vujiću, on u svom ostvarenju želeo da da više prostora i pažnje posveti njegovim slavnim đacima. Ta ideja više se dopala i Aleksandru Berčeku koji tumači lik profesora. Berček je ukazao da i sam Vujić kaže da će ostati upamćen po tome što je imao sreću da bude razredni takvoj klasi. Film o profesoru Vujiću dugo je pripreman, a zanimljivo je da je na njemu radila autorska ekipa koja je učestvovala i u stvaranju filma „Lajanje na zvezde“. Takođe, i ovo, poput mnogih Šotrinih ostvarenja, predstavlja nova glumačka imena. Visprene, inventivne i duhovite maturante odigrala je nova generacija srpskih glumaca: Miloš Biković, Ljubomir Bulajić, Aleksandar Radojičić, Mateja Popović, Andrija Daničić, Uroš Jakovljević, Nikola Ranđelović, Davor Perunović, Mladen Sovilj i Stevan Piale. U ulogama profesora i Beograđana su: Branimir Brstina, Predrag Ejdus, Dragan Jovanović, Zoran Cvijanović, Ivan Bosiljčić i Vojin Ćetković. Scenario za film potpisuju Milovan Vitezović i Zdravko Šotra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari