Premijera predstave "Mefisto" Harisa Pašovića zatvara sezonu u Srpskom narodnom pozorištu 1Aljoša Đidić u predstavi "Mefisto", Foto: Marija Erdelji

Kao jedan od najznačajnijih projekata u okviru programskog luka „Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture u Novom Sadu, predstava „Mefisto” biće prvi komad Harisa Pašovića koji reditelj postavlja u Srpskom narodnom pozorištu. U predstavi „Mefisto”, koja je nastala na predlošku istoimenog romana nemačkog pisca Klausa Mana, dela koje je u jeku nacističkog režima u Nemačkoj bilo zabranjeno i zbog kojeg je pisac bio proteran iz države, igra više od 40 glumica i glumaca, između ostalih, i Mirjana Karanović i Miodrag Krivokapić. Premijera je zakazana na velikoj sceni „Jovan Đorđević“ 12. jula, a prva repriza dva dana kasnije.

Roman „Mefisto” nemačkog pisca Klausa Mana, dela koje je napisao 1936. godine u jeku nacističkog režima u Nemačkoj, bilo je odmah zabranjeno i pisac je bio proteran iz države. Upravo je taj roman bio predmet mnogih intriga i inspiracija umetnicima decenijama kasnije.

Tako je mađarski reditelj Ištvan Sabo 1981. godine dobio Oskara za filmsku adaptaciju ovog dela. Epopeja o usponu i padu Trećeg rajha teatarskim jezikom postavlja pitanja o tome da li su i kako zajedno funkcionisali umetnost i najveće zlo u istoriji čovečanstva, kao i koje su etičke posledice takvog odnosa, a sve iz perspektive pozorišta u Berlinu i tadašnje teatarske i filmske zvezde u Nemačkoj, glumca Hedrika Hoefgena.

Kako ističe reditelj Haris Pašović, ova predstava je uzbudljiva priča o ambiciji, te obuhvata mnogo likova i u formalnom smislu predstavlja spektakl, koji najbolje izražava nacističku ambiciju, pompu i monumentalnost na kojoj su insistirali kao na izrazu svoje moći.

„U romanu postoje likovi koji su također umjetnici, ali koji su odbili da sarađuju sa nacizmom. Nacizam je bio nulta točka zla u civilizaciji. Nema tog uspjeha, nema te umjetnosti koji mogu opravdati saradnju sa nacistima. Nacisti su u gasnim komorama ubili više od 6 miliona Jevreja i skrivili smrt još osamdeset miliona ljudi. Vršili su eksperimente nad ljudima; planirali da istrijebe čitave narode i kulture; izgladnjivali do smrti milione ljudi. To su bili zlikovici bez premca. Sarađivati s njima?”, rekao je Pašović.

Šta smo sve spremni da uradimo zarad uspeha? Da li postoji etička granica koju ne smemo preći dok ostvarujemo svoju karijeru? Možemo li prepoznati momenat kada počinje da se gubi ljudskost u trci za novcem i slavom? Jesmo li spremni da izdržimo ove dileme i da kritički sagledamo svoj životni put – ova teška pitanja postavlja dramsko delo „Mefisto”, koje na scenu Srpskog narodnog pozorišta postavlja Pašović.

Haris Pašović prvi put režira u Srpskom narodnom pozorištu, u gradu u kojem je započeo svoju karijeru, na Akademiji umetnosti, tako da ova postavka u godini Evropske prestonice kulture ima višestruku vrednost. Na sceni najstarijeg srpskog teatra okupiće se velikani srpskog glumišta poput Mirjane Karanović, Miodraga Krivokapića, Gordane Đurđević Dimić, kao i veliki ansambl mladih glumaca i glumica, predvođeni glavnim glumcem, Aljošom Đidićem.

Pored pomenutih glumačkih imena, u predstavi igraju: Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Strahinja Blažić, Draginja Voganjac, Mia Simonović, Dušan Vukašinović, Stefan Vukić, Milica Grujičić, Dimitrije Dinić, Vukašin Ranđelović, Marko Savković, Lazar Jovanov, Gordana Kamenarović, Milorad Kapor, Miloš Lazić, Alisa Lacko, Tijana Maksimović, Peđa Marjanović, Bojana Milanović, Mina Pavlica i drugi.

Dramaturškinje su Aleksandra Pleskonjić i Nikolina Đukanović, scenograf je Nebojša Antešević, a koreograf gost iz Brisela, Zoltan Vajakula. Kostime potpisuje Marina Sremac, kompozitor je Marko Grubić, a video je uradio Enis Čišić.

Karte su u prodaji na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

Programski luk Tvrđava mira

Programski luk Evropske prestonice kulture „Tvrđava mira” bavi se promišljanjem i kritičkim sagledavanjem ratnih sukoba i njegovih posledica, tragajući za kulturom mira, promovišući interkulturalni dijalog i pomirenje, koji traje do 17. jula u Novom Sadu. Detaljni programi i satnice se nalaze na internet stranici novisad2022.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari