Predstava “Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi” 9. maja u Ateljeu 1

Premijera predstave “Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi” , biće odigrana 9. maja u Ateljeu 212. Milena Minja Bogavac, autorka koncepta, teksta i rediteljka predstave Smrt fašizmu!, otkrila je korene potrebe za stvaranje nove predstave.

Zato što borba protiv fašizma nikada nije završena. Zato što su zajednici potrebni heroji. Zato što je mladim ljudima potrebna vera u bolje sutra. Zato što su im potrebne inspiracija i nada. Zato što mladi danas nisu „najgora generacija ikada“. Zato što je toj generaciji potrebno znanje. Zato što onaj ko zna da razume prošlost, razume i sadašnjost. Zato što verujemo i mlade i u njihovu veru u ideale. Zato što fašizmi, u svetu, ponovo podižu glave. Zato što moramo i mi da podignemo svoje. Zato što dižemo glavu, onda kada dignemo glas. Zato što – mladi. Zato što – ne fašizam”, poručuje autorka predstave.

U januaru ove godine autorski tim predstave Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi, zajedno sa pet mladih glumaca krenuo je u istraživački rad i potragu za izgubljenim pričama o porodici Ribar i Slobodi Trajković.

Želeći da podseti javnost na značaj političke misli ovog mladog revolucionara, ali i da na svojevrsan način najavi premijeru nove predstave inspirisane njegovim likom i delom, Reflektor teatar je u UK Parobod obeležio 102 od rođenja narodnog heroja Iva Lole Ribara.

Program je podrazumevao scenska čitanje pisama i govora Iva Lole Ribara, a specifičnost ovog performansa ogledala se u izvođenjima u različitim prostorijama UK Parobrod. Glumci, Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković, Sunčica Milanović, Nikola Živanović i Strahinja Blažić, su svoje višemesečno istraživanje i rad izvelii pred velikim brojem posetilaca i, sprovođenjem kroz sobe Parobroda, predstavili životni put Iva Lole Ribara i njegovih najbližih.

Aneta Goranović, direktorka i producentkinja Reflektor teatra, pozvala je publiku da podrže njihov rad na predstavi, koja je kao i sve prethodne, nastala bez podrške države.

Reflektor teatar predlaže saveznički i simpatizerski odnos, svima koji veruju u potrebu konstantne borbe protiv fašizma, svima koji veruju u snagu priče o Ivi i Slobodi, svima koji žele da nove generacije ne zaborave ovu potresnu i inspirišuću priču. Budite deo naše borbe, mi smo tu i znamo da je pobeda moguća, poručuju iz Reflektor teatra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari